Кирил Петков и министрите му нямат никаква работа в дебата

...
Кирил Петков и министрите му нямат никаква работа в дебата
Коментари Харесай

Пламен Киров, професор по конституционно право, пред „Труд“: Кирил Петков и министрите му нямат работа в дебата на председател на НС

Кирил Петков и министрите му нямат никаква работа в дебата на ръководител на Народно събрание. Този въпрос е вътрешен. Тези, които водят през днешния ден съвещанието се базират на правилника на Народното събрание, който доразвива член 83, ал.1 на Конституцията. Този член гласи следното: Членовете на Министерския съвет могат да вземат участие в съвещанията на Народното събрание и на парламентарните комисии. По тяхно искане те се изслушват с преимущество.

Но в конституция има принцип за разделяне на управляващите, който господства над всеки различен текст. Има правила върху които е построена тази конституционна система. Те четат без да схващат, функционално необразовани са!

Министрите се занимават с изпълнителната власт, а не с това кой да бъде ръководител на Народното събрание. Като желаят да вземат решение този въпрос, да се върнат в Народното събрание като депутати и да гласоподават какъв да е ръководител на Народно събрание. В дебата вземат участие тези, които могат да гласоподават и могат да решат кой да бъде ръководител на Народното събрание.

Даването на думата на министри и на Кирил Петков в този спор е корист с право, защото не ги визира кой ще бъде ръководител на Народно събрание. Изпълнителната власт няма отношение към това кой ще бъде ръководител на Народно събрание. Т.е. По какъв ред законодателната власт ще си провежда активността. Те си имат парламентарна група, която може да се изрича съгласно регламента. Министър-председателят не може да се изрича в този спор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР