Кирил Маричков е роден в София през 1944 година. И

...
Кирил Маричков е роден в София през 1944 година. И
Коментари Харесай

„В главната роля“: Кирил Маричков, един от най-популярните български музиканти

Кирил Маричков е роден в София през 1944 година. И до през днешния ден живее в къщата, издигната при започване на 20-ти век от дядо му - известният проектант Киро Маричков. Другият му дядо - Борис Левиев е основен диригент на Музикалния спектакъл и първи вкарва бъдещия „ Щурец “ в света на музиката.

„ Нося един предмет, за който пиша и в книгата ми. Той е една дребна икона на Богородица с Младенеца. Тя ме пази. Специално я донесох, с цел да я покажа “:

Снимка: bTV

„ Родил съм се през 1944 година. Майка ми е в родилния дом. 9 септември е минал, на всички места е гнет и инспекции, с цел да се откриват „ врагове на народа “. Такава инспекция се прави и в „ Шейново “. Една съветска военнослужеща се запътва към майка ми. Пита я по какъв начин се споделя, пита я и за името на сина ѝ. Тогава рускинята вади от джоба си тази икона и я подарява на майка ми с думите – „ Когато потеглих на война, моята майка ми я даде, с цел да ме пази. Сега я давам на вас, с цел да пази вашия Кирил “. Държа я на нощното си шкафче “, изясни един от най-популярните български музиканти Кирил Маричков в предаването „ 120 минути “.

Снимка: bTV

В своята книга „ На прага на времето “ Маричков помества и част от записките на татко си.

„ Това, което майка ми и татко ми ме учеха, беше да споделям истината и да не се опасявам какво мисля, тъй като по този начин се спи и живее по-спокойно. Дълги години бях по този начин. Когато се разправях по история с учителката, си разреших да кажа, че намирам Френската гражданска война за нещо кърваво и гадно. След като бях осъден, татко ми, който е приключил дипломация, ми сподели – „ човек би трябвало да споделя истината, само че от време на време може да си спести “, изясни Маричков.

Снимка: bTV

Баща му, също - Кирил Маричков, приключва право и дипломация в Сорбоната и в Лозана. Става първият дипломат на България във Ватикана след рухването на комунизма. Майка му Ирина Левиева е художничка.

" Фондацията " е основана от положителни музиканти, които нямат комплекси ", сподели Маричков

„ Свирех на пиано съществено, само че не задоволително, с цел да стана добър пианист. Повече обичах да играя футбол. Дядо ми беше отчаян, когато взех решение да аплайвам в инженерен институт. Не ме одобриха „ Архитектура “, само че ме одобриха инженерство. Мъчих се и следвах много време, още до момента в който свирех с „ Бъндараците “, а и с „ Щурците “, сподели още той.

Снимка: bTV

Защо първият албум има единствено четири песни?

„ Имахме дадени български песни от композитори, които се постановяваше да преработвам, с цел да са подобаващи за групата. Имаше и наши песни – „ Гневът на мравките “. Нашите песни комисията ги отряза. Имахме и хубави кавъри. От радиото ни споделиха – не може толкоз непознати песни, не може наши песни. Като стана член на Съюза на композиторите, тогава можело да пиша песни. Помислих си - какво ли щеше да е на „ Бийтълс “ в Англия да кажат, че до момента в който не станат членове на Съюза на английските композитори, нямат право да пишат песни “, добави Кирил Маричков. Групата „ Щурците “ има три хиляди концерта.

Снимка: bTV

Книгата на Кирил Маричков „ На прага на времето “ ще бъде публично показана на 10 май в НДК от 19 часа.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР