Кипър ще намали с 10% ДДС върху сметките за ток

...
Кипър ще намали с 10% ДДС върху сметките за ток
Коментари Харесай

Кипър намалява с 10% ДДС-то върху сметките за ток на домакинствата за три месеца

Кипър ще понижи с 10% Данък добавена стойност върху сметките за ток за битови потребности за три месеца. Това е третата обезщетителна мярка, която държавното управление ползва за подкрепяне на семействата поради нарасналите цени на електричеството, заяви БНР. Правителството уведоми Европейската комисия за желанието си да понижи Данък добавена стойност върху сметките за електричество на битовите консуматори от 19% на 9% за интервал от 3 месеца, заяви в четвъртък финансовият министър Константинос Петридис.

Решението добавя оповестените към този момент две облекчения за популацията поради повишаването на тока. До февруари следващата година е в действие 10-процентно понижение на сметките за електричество за всички консуматори, което продължава 10 месеца. В началото на ноември държавното управление смъкна с 14% - от 19% на 5%, ставката за Данък добавена стойност върху сметките за семействата от уязвимите обществени групи за 6 месеца.

" Новата мярка е в сходство с рекомендациите на Европейската комисия за краткотрайни и целенасочени дейности на поддръжка поради покачването на цените на електрическата енергия, които ще предотвратят заплахата от енергийна беднотия и няма да обиден пазара ", изясни министър Петридис. От януари до октомври тази година цената на електрическата енергия в Кипър е повишена с 10,1% по отношение на съответния интервал на предходната година, прецизираха от финансовото министерство.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР