Ким Тора, лидерът на регионалното правителство на испанската провинция Каталуня,

...
Ким Тора, лидерът на регионалното правителство на испанската провинция Каталуня,
Коментари Харесай

Съд лиши лидера на Каталуня от достъп до обществени длъжности

Ким Тора, водачът на районното държавно управление на испанската провинция Каталуня, е санкциониран 30 000 евро и му е неразрешено за година и половина да заема постове в обществената администрация.

Това е решението на най-висшия в региона испански съд, откакто подкрепящият независимостта на Каталуня от Испания водач отхвърли да отстрани сепаратистки знаци от постройките.

Осъждането за непокорство може да провокира предварителни избори, защото мандатът на Тора е до 2021 година

Но влизането в действие на решението може да се отсрочи с месеци, защото присъдата не е дефинитивна и предстои на обжалване пред Върховния съд на Испания.

След като пое поста през май 2018 година, Тора постоянно влизаше в конфликт с централната власт в Мадрид. Последният случай е поради апелите му за ново гласоподаване за самоопределяне. В Барселона не стопират митингите против вкарването в пандиза на 9 водачи на придвижването за самостоятелност.

Изборната комисия на Испания подреди от публичните здания да бъдат отстранени по време на акцията за общите избори през април знаците в поддръжка на затворените и на живеещите в самоизгнание каталунски водачи.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (279)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР