Киев твърди, че украинската армия е прекъснала руските железопътни връзки

...
Киев твърди, че украинската армия е прекъснала руските железопътни връзки
Коментари Харесай

Украйна е прекъснала руските вериги за доставка до Херсон?


Киев твърди, че украинската войска е прекъснала съветските железопътни връзки до Херсон. Междувременно Русия и Украйна си разменят взаимни обвинявания за офанзивата в Оленовка.

Украинските въоръжени сили изтласкват сполучливо съветските войски, оповестяват от Киев. Според информацията от украински източници, която за момента не може да бъде доказана, украинските сили са съумели да пресечен съветските железопътни връзки през река Днепър. Киев твърди, че армията е съумяла да унищожи значим мост над река Днепър.

Ако информацията бъде доказана, това би бил сериозен триумф за Украйна, защото ще остави съветските войски от западната страна на реката без връзка с провизиите, които идват от изток. Украинските управляващи оповестяват още за повече от 100 убити съветски бойци и 7 унищожени танка. Първият заместник-председател на Херсонския регионален съвет Юри Соболевски написа в Телеграм, че " украинската войска притиска руснаците и това е единствено началото ”.
Редакцията предлага
Украйна може да си върне окупираните територии

Американският военачалник и някогашен шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс счита, че е допустимо Украйна да се върне към границите си от преди началото на съветската нападателна война. " Всъщност наподобява все по-вероятно, завзета от съветските сили през последните месеци ", разяснява Петреъс пред немския таблоид " Билд ”.

Според него, в случай че НАТО и другите съдружници на Киев продължат да дават запаси на Украйна със същите темпове, украинската защита би могла да спре по-нататъшно придвижване на съветските сили.

В същото време някогашният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ предизвестява и за последствията от възможна съветска победа за Европа: " Един съветски боен триумф в Украйна, който съгласно мен е доста малко евентуален, би бил пагубен за европейската сигурност. " Според него Атлантическият алианс е наясно с това и подхваща нужните стъпки, с цел да предотврати сходен сюжет.

Зеленски заплашва с ответна реакция

След нападението над затвор в окупирания от руснаците град Оленовка в Източна Украйна президентът Володимир Зеленски упрекна Русия, че прави всеобщи убийства на украински военнопленници. " Днес получих информация за нападението на окупаторите против Оленовка в Донецка област ", съобщи Зеленски в ежедневното си послание. Той дефинира нападението като " съзнателно военно закононарушение ” и заплаши, че ще има " отмъщение ".

Украинският президент уточни, че в офанзивата са починали повече от 50 души. Центърът за задържане в Оленовка беше бомбардиран в петък. Според информация от съветски източници там са били държани украински военнопленници, измежду тях и представители на отряда Азов.

Последваха взаимни обвинявания за офанзивата сред Русия и Украйна. Руското министерство на защитата твърди, че е. В същото време украинският външен министър Дмитро Кулеба беше безапелационен, че бомбардировката над центъра за задържане е дело на съветската войска.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР