Киберексперти от ГДБОП дадоха съвети как да се предпазим от

...
Киберексперти от ГДБОП дадоха съвети как да се предпазим от
Коментари Харесай

ГДБОП със съвети как да се предпазим от фишинг атаки

Киберексперти от ГДБОП дадоха препоръки по какъв начин да се предпазим от фишинг офанзиви.

Напомняме, че мейлите на вътрешното ведомство и на останалите институции в страната ни наложително съдържат разширението ".bg "

Фишингът е актуален феномен в киберпространството, при който хакери разпращат имейли или други известия в обществени мрежи, чат приложения или посредством sms. Фалшивите известия претендират да са изпратени от законен източник – държавна или банкова институция, снабдител на битови услуги, онлайн магазин или телекомуникационен снабдител.

Те целят да стресират получателя с изказване за наложена санкция , блокиран или иден за заличаване профил, опасност със правосъдно гонене или друго обезпокоително събитие и го подканват да предприеме незабавни дейности като последва линк или смъкна и задейства файл на компютъра или телефона си.

Възползвайки се от неинформираността и наивността на получателите, хакерите получават потребителски имена или пароли , както и други персонални данни. Често компютърна настройка се заразява с вирус от свален и задействан файл. Ежедневно киберпрестъпници разпращат хиляди фишинг имейли, в това число до необятен кръг от български интернет консуматори.

От месец октомври Министерство на вътрешните работи уведомява посредством sms, имейл и известие във Вайбър жителите, които имат електронни фишове , за осъществени от тях нарушавания на Закона за придвижването по пътищата. В имейлите е посочен линк към Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ) на Министерството на електронното ръководство (МЕУ) за запознаване с детайлите на осъщественото нарушаване, както и линк към Портала на Министерство на вътрешните работи за инспекция за нарушавания, с опция за възнаграждение.

За да не бъде това събитие употребявано за илюзия и маскиране на фишинг имейли , които видимо наподобяват като изпращаните от Министерство на вътрешните работи, от дирекция „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП дават значими препоръки за отбрана:

Не отваряйте линкове, в случай че в текста се внушава неотложност и необходимост.

Проверете детайлно мейла или източника на полученото известие.

Не въвеждайте персонални или финансови данни в линкове, които сте отворили вследствие на получен незабавен мейл.

Проверете името на сайта/домейна в адресната лента на браузъра за грешки.

Използвайте дълги, комплицирани и разнообразни пароли за другите профили.

Използвайте актуализирани операционни системи и антивирусни стратегии.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР