КЕВР проведе открито заседание за обсъждане на доклад на работната

...
КЕВР проведе открито заседание за обсъждане на доклад на работната
Коментари Харесай

КЕВР намалява цените на парното и природния газ

КЕВР организира намерено съвещание за разискване на отчет на работната група за изменение на цените на силата, създадена от централи с високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила по отношение на изменение на цените на природния газ от 01.05.2020 година В осъществяване на условията за гласност и бистрота на работата на институциите отчетът беше оповестен авансово на интернет страницата на КЕВР. Поради въведените от КЕВР противоепидемични ограничения откритото съвещание беше извършено в изискванията на отдалечен достъп. Заинтересованите лица бяха авансово известени за опцията да изразят своите мнения отдалечено, чрез предварителна регистрация в програмата за известия Skype, и посредством изпратени по е-поща писмени въпроси и изявления.
Изменението на пределните цени на топлината сила и на електрическата сила, създадена от централи с високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила, е вследствие на предстоящото понижение на цената на природния газ от 1 май 2020 година след смяната на ценообразуващата формула по контракта за доставка сред „ Булгаргаз " ЕАД и ООО „ Газпром экспорт ", се показва в отчета на работната група. В подаденото от публичния снабдител заявление за цената на природния газ от идващия месец се предлага цената на синьото гориво да намалее с 6,67%. Съгласно наредбите на Наредба № 5 от 23.01.2014 година и Наредба № 1 от 14.03.2017 година, по време на ценовия интервал Комисията може да промени цените на топлинната сила и на силата, създадена от централи с високоефективното комбинирано произвеждане, когато е налице значително изменение на цените на природния газ и изменение на одобрените ценообразуващи детайли.
След осъществен стопански разбор на промените на ценообразуващите детайли на енергийните сдружения в бранш „ Топлоенергетика ", при отчитане на изменената цена на природния газ, в отчета на работната група се предлага междинното понижение на пределните цени на топлинната сила от 1 май 2020 година да бъде в размер на 2,34%. Предвиденото понижение на цената на топлинната сила за потребителите в София е с 3,03 %, във Враца - с 2,44%, в Пловдив - с 1,05%, в Плевен - с 1,55%, в Бургас - с 1,75%, във Варна - с 0,75%. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 1,78% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград - с 1,69%.
Намалението на цената на природния газ от 1.05.2020 година ще се отрази и на преференциалните цени и награди на електрическата енергия, създадена от централи с високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила, които употребяват за главно гориво природен газ, се показва в отчета на работната група. След осъществените калкулации регулаторът планува междинното й понижение за тези сдружения от бранш „ Топлоенергетика " да бъде в размер на 3,39%.
Чрез системата за известия Skype в откритото съвещание по отдалечен метод участваха представители на „ Топлофикация София " ЕАД и на „ Топлофикация ВТ " ЕАД. Изпълнителният шеф на столичното топлофикационно сдружение Александър Александров съобщи, че приема констатациите и препоръчаните цени в отчета на работната група. Изпълнителният шеф на „ Топлофикация ВТ " ЕАД Емануил Зъбов изрази противоречие с намаляването на регулаторната база на активите и с препоръчаните от Комисията цени на сдружението. В отговор специалисти от работната групата разясниха, че смяната на цената на природния газ неизбежно се отразява върху променливите разноски на „ Топлофикация ВТ " ЕАД, а оттова - и върху оборотния капитал, който е детайл от регулаторната база на активите.
В случай, че окончателните данни за цените на природния газ на европейските газови хъбове за м.април изискват смяна на към този момент препоръчаната от „ Булгаргаз " ЕАД цена на природния газ, регулаторът има подготвеност да регистрира това като да го отрази в цените на топлинната сила и на електрическата сила, създадена от централи с високоефективно комбинирано произвеждане.
Председателят на КЕВР Иван Иванов разгласи, че заинтригувани страни могат да внесат своите писмени мнения до 17.00 ч. на 29.04.2020 година, като по тях Комисията ще се произнесе стимулирано. Окончателно решение за одобряване цените на топлинната сила и на електрическата сила, създадена от централи с високоефективно комбинирано произвеждане, регулаторът ще одобри на закрито съвещание на 1.05.2020 година
Откритото съвещание беше излъчено онлайн на интернет страницата на Комисията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР