Кевин Спейси изгради страхотна актьорска кариера, играейки опасни, мрачно харизматични

...
Кевин Спейси изгради страхотна актьорска кариера, играейки опасни, мрачно харизматични
Коментари Харесай

Кевин Спейси: Антигероят от екрана и „любимец“ на #MeToo днес отново се изправя пред съда

Кевин Спейси построи страхотна актьорска кариера, играейки рискови, тъмно харизматични антигерои в шлагери от " Обичайните обвинени " до " Къща от карти " - преди смущаващи изказвания за персоналния му живот да я срутен.

Двукратният притежател на " Оскар " с рязък, хипнотизиращ сексапил първо усъвършенства уменията си на сцената, а по-късно направи огромни касови шлагери като татко на междинна възраст, който желае тийнейджърка в " Американски прелести ", сериен палач в " Седем " и злодея в " Завръщането на Супермен ".

Но 63-годишният Спейси съвсем не е виждан, с изключение на в правосъдните здания, от 2017 година насам, когато беше измежду първите звезди, попаднали в световната отплата #MeToo, упрекнат в полово посягане от няколко млади мъже. Той отхвърля изказванията.

Роден в Ню Джърси през 1959 година, Кевин Спейси Фаулър израства в Калифорния, където за малко посещава и е изпъден от военно учебно заведение. Наскоро Спейси приказва в съда за проблематичното си детство с татко, който разказва като " бял супремасист " и " неонацист ", който не харесвал гейовете и не оценявал интереса на сина си към театъра. Въпреки това през 1979 година младият Спейси постъпва в елитното учебно заведение за театрални изкуства " Джулиард " в Ню Йорк. Най-големият театрален триумф на Спейси идва през 1986 година в ролята на Джак Лемън в постановката на " Дългият път на дни към нощта ". Първата му кино роля е дребна роля на апаш в метрото през същата година в " Heartburn " на Майк Никълс, режисьор, за който Спейси е работил преди този момент като дубльор в пиеса на Бродуей. Дуетът се събира още веднъж за хитовия филм от 1988 година " Работещо момиче ".

Спейси се впуска и в малкия екран и печели самопризнание за ролята на параноичен и психотичен млад незаконен необут в " Wiseguy ".

Това дава звук за поредност от черни холивудски шлагери, чиято кулминационна точка е през 1995 година, когато Спейси се появява в ролята на вманиачен сериен палач във кино лентата на Дейвид Финчър " Седем " и изиграва тайнствен разбойник в " Обичайните обвинени " - роля, която му носи първия " Оскар " за най-хубав артист в поддържаща роля. В средата на 90-те години на предишния век Спейси изиграва също упорит, злоумишлен прокурор във " Време за ликвидиране ".

Успехът на Спейси на огромния екран се затвърждава с " Американски прелести " от 1999 година, в който той играе полово отчаян татко, който се пробва да избяга от компликациите в предградията и е захласнат от приятеля на щерка си тийнейджърка. Той печели втория си " Оскар " - този път за най-хубав артист - и филмът получава пет награди " Оскар ", в това число за най-хубав филм.

През идващите години Спейси за малко се насочва към по-нежни кино функции, в това число сантиментална основна роля в " Предай нататък " с Хелън Хънт и странната научно-фантастична тайнственост " K-PAX ". Резултатите са смесени.

Междувременно продължаващият да печели награди за театрални осъществявания в пиеси като " Изгубени в Йонкърс " и " Леденият човек идва ", афишира през 2003 година, че ще поеме поста артистичен шеф на лондонския „ Олд Вик “. Десетгодишният мандат на Спейси в историческия спектакъл ще получи необятно самопризнание. Той взе участие и притегля артисти и режисьори от " А " листата в разнородни и дръзки постановки, като на драго сърце играе " Ричард III " на Шекспир и слага американски класики от Юджийн О " Нийл, Артър Милър и Тенеси Уилямс. През този интервал той още веднъж господства на огромния екран в ролята на злокобния Лекс Лутър в " Завръщането на Супермен ".

През 2013 година Спейси оказа помощ за старта на холивудската стрийминг гражданска война, като пое основната роля в първия в историята на Netflix огромен извънреден сериал " Къща от карти ", в ролята на безсърдечен американски конгресмен, който не се стопира пред нищо, с цел да стане президент. Сериалът се трансформира в културен феномен. Това беше първият сериал, който беше номиниран и завоюва премията " Еми ", и сложи началото на ерата на гледането на стрийминг филми.

Но през октомври 2017 година империята на Спейси бързо стартира да се разпада.

Едва три седмици откакто избухнаха обвиняванията в #MeToo против Харви Уайнстийн, Спейси също беше обиден от обвинявания в полово принуждение. Актьорът Антъни Рап беше първият, който излезе с обществено изказване, потвърждавайки, че като 14-годишен е бил атакуван от Спейси на празненство в Ню Йорк през 1986 година Спейси бързо се извини, само че си навлече рецензии за това, че се опита да прикрие историята, като най-сетне удостовери, че е гей - обществена загадка в Холивуд от години. В рамките на един месец Спейси беше упрекнат в нахлуване от няколко мъже в Съединени американски щати и Англия, отхвърли се от Netflix и беше зашеметяващо отхвърлен в последния миг от кино лентата " Всичките пари на света ". Режисьорът Ридли Скот и студиото Sony Pictures побързаха да презаснемат сцените на Спейси единствено два месеца преди премиерата на кино лентата.

Оттогава насам Спейси рядко се появява на обществени места, като се изключи правосъдни съвещания, на които той отхвърля всички обвинявания в полово принуждение.

През 2019 година обвиняванията за нахлуване против артиста бяха свалени в Масачузетс. През октомври нюйоркски съд отхвърли желае на Рап за 40 млн. $ за полово посягане.

А през днешния ден той би трябвало да се яви в правосъдна зала в Лондон по нови обвинявания в полово посягане във Англия, по които пледира почтен. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР