Кето и палео диетите станаха изключително популярни през последните няколко

...
Кето и палео диетите станаха изключително популярни през последните няколко
Коментари Харесай

Ако ще пазим Земята, кето диетата не е добър избор

Кето и палео диетите станаха извънредно известни през последните няколко десетилетия, само че ново изследване извади нескрито вести, които няма да се харесат на природозащитниците. Изследователите съпоставят няколко известни диети за цялостното им хранително качество и за въглеродния отпечатък. Както кето, по този начин и палео диетите имат най-голямо влияние върху околната среда.  
Проучването прави оценка резултатите за качество на диетата, получени от над 16 000 възрастни в Съединени американски щати посредством Националното изследване на здравето и храненето на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC). Екипът от университета Тулейн, Луизиана, класифицира хората с 6 разнообразни режима на хранене - ядящи всичко, вегетарианци, прилагащи пескатарска (без месо, само че с риба), веганска, кето и палео диети. Разработена е специфична система за точкуване, която се опира на федералния показател за здравословно хранене. Това изследване съставлява първото по рода си проучване на въглеродния отпечатък на кето и палео диетите и тяхното съпоставяне с други нормални диети измежду възрастните в Съединени американски щати.
Кето диетите (съкратено от кетогенни) се стремят да тласнат тялото към кетоза – метаболитно положение, което поражда, когато тялото ви изгаря мазнини за гориво, а не глюкоза – задачата е хранене с ниско наличие на въглехидрати. Обикновено тялото ни употребява глюкозата от храната за сила, само че когато въглехидратите му свършат, черният дроб стартира да разгражда вместо това запасите от мазнини. Енергията, която получава от този развой, идва от молекули, наречени кетони. 
Кето диетите в началото са създадени за лекуване на деца с епилепсия, само че скоро навлязоха в всеобщите медии, където се трансфораха в известна алтернатива за намаляване. Поддръжниците на кето могат да се похвалят с редица изгоди за здравето, в това число загуба на тегло, по-слабо възприятие на апетит и нараснали енергийни равнища – само че откривателите предизвестяват за евентуални рискове. Проблемът е, че до момента са изследвани единствено краткосрочни резултати. Все още не е ясно дали диетата е ефикасна в дълготраен проект и дали е безвредна. 
Сега ново проучване от университета Тулейн поля със леден душ почитателите на този хранителен режим. Екипът пресметна, че кето диетата генерира съвсем 2,91 кг въглероден диоксид за всеки 1000 употребявани калории. Установено е, че палео (съкратено от палеолитна) диета, модифицирана версия на кето диетата, която разрешава някои въглехидрати от плодове и зеленчуци, има идващия най-голям въглероден отпечатък, генерирайки 2,6 кг въглероден диоксид на 1000 калории. 
Диего Роуз, професор и програмен шеф по хранене в Училището по публично здраве и тропическа медицина на университета Тулейн, изяснява: „ Подозирахме негативните въздействия върху климата, тъй като те са насочени към месото, само че никой не беше сравнявал всички тези диети – защото те са определени от лаици, а не от специалисти. Предават се от човек на човек, само че няма научна аргументация за тях, нито обща рамка, по която да се правят оценка вредите и изгодите от тях. “
Установено е, че веган диетите имат минимум влияние върху климата, защото генерират единствено 0,7 кг въглероден диоксид на 1000 калории – по-малко от една четвърт от въздействието на кето диета. Вегетарианството и пескатарианството са идващите в листата. Интересното е, че пескатарианските диети имат най-високо изцяло хранително качество и изпреварват както вегетарианските, по този начин и веган режимите.
Режимът „ хапвам всичко “, който „ съблюдават “ към 86 % от интервюираните, е по средата както във връзка с питателните качества, по този начин и във връзка с въглеродните излъчвания. Учените даже създали комплицирани калкулации какво ще се случи с въглеродните излъчвания, в случай че всеядните преминат към вегетарианска, растителна или средиземноморска диета. 
„ Изменението на климата е може би един от най-належащите проблеми на нашето време и доста хора се интересуват от прекосяване към растителна диета “, споделя Роуз. „ Въз основа на нашите резултати, това би понижило вашия отпечатък и като цяло би било здравословно. Нашето проучване също по този начин демонстрира, че има метод да подобрите здравето и отпечатъка си, без да се отказвате изцяло от месото.Изследването е оповестено в American Journal of Clinical Nutrition.

Още по тематиката -  в

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР