Кено Ферзек,Дойче велеЕпизодът с Швеция и НАТО показва, че Орбан

...
Кено Ферзек,Дойче велеЕпизодът с Швеция и НАТО показва, че Орбан
Коментари Харесай

Как заради Орбан Унгария вече е само в поддържаща роля

Кено Ферзек,Дойче веле

Епизодът с Швеция и НАТО демонстрира, че Орбан надалеч не е блестящият пълководец, за какъвто се счита. Поведението му в действителност вкара страната в изолираност, а от него към този момент странят и досегашните му най-близки съдружници.

Повече от година и половина продължи процесът по приеманена Швеция в НАТО.Унгариябеше последната страна, която към момента не беше дала единодушието си. След като Народното събрание в Будапеща най-сетне даде своето " да`, вразрез с държанието си дотук унгарският министър-председателВиктор Орбанпохвали скандинавската страна.Швеция е значим сътрудник иприсъединяването към Алиансаще укрепи сигурността на Унгария, акцентира той.

Това, което Орбан се опита да замаже с благозвучни дипломатически изречения, беше най-срамният външнополитически епизод, който той е сътворявал по време на ръководството си от 2010 година насам.Доскоро Унгария беше единствената страна, блокираща приемането на Швеция в НАТО, без да е ясно какво Орбан се надява да завоюва от това. Много неща подсказват, че унгарският министър-председател просто е сбъркал в преценката си и взел неверната страна.

Орбан застана на страната на Турция, откакто Финландия и Швеция подадоха молби за участие вНАТОпрез пролетта на 2022 година Една от главните аргументи може би е, че той и турският президент Реджеп Таип Ердоган са в близки връзки отдавна. Възможно е Орбан да е желал да покаже лоялността си към Ердоган с този жест -без обаче да е ясно какво изобщое получила Унгария в подмяна.

Какво въобще целеше Орбан?

Подобно на Ердоган, унгарският министър-председател Орбан същопостави условия за приемането на Финландия и Швеция. За разлика от Турция обаче, настояванията на Унгария бяха изцяло неразбираеми. Министър-председателят и членове на неговата партия " Фидес " упрекнаха Финландия и Швеция, че се държалинеуважително към Унгария и я упреквали незаслужено -например за дефицити в демокрацията и за систематична корупция. Преди Унгария да даде единодушието си двете страни да се причислят към НАТО, първо трябвало да се подобрят двустранните връзки, повтаряше Будапеща. Но оставаше неразбираемо по какъв начин тъкмо да бъде реализирано това.

Също толкоз неразбираемо остана за какво Народното събрание в Будапеща гласоподава за присъединението на Финландия през март 2023 година, само че не и на Швеция. Та нали Финландия не направи нищо, което да омилостиви Орбан -нито сервира обществено желаните извинения, нито се преклони пред Будапеща по някакъв метод.

Изгодна договорка или рутинно съглашение?

Швеция също не го направи. В последна сметка Орбан може да е бил сюрпризиран отвнезапното решение на Турцияв края на предходната есен да подкрепичленството на Швеция в НАТО. Затова, с цел да резервира лицето си, той сътвори един фокус -извади от ръкава си четири шведски изтребителя " Грипен ", които Будапеща ще получи от Стокхолм. Орбан похвали оръжейната договорка и я дефинира сполучлив резултат от договарянията. В реалност обаче това е просто рутинно продължение на едно дългогодишно съдействие: Унгария употребява самолети " Грипен " от съвсем две десетилетия и съдействието сШвецияв тази област е доста тясно.

Орбан се опита да трансферира отговорността запровалите си във външната политикана други - на 23 февруарив седмичното си изявление по държавното радио " Кошут " той съобщи, че най-сетне е съумял да преодолее съпротивата в партията си против участието на Швеция в НАТО. Това е доста необичайно, изключително откакто знаем, че автократът Орбан взема решение даже и най-дребните въпроси, а сътрудниците му съпартийци нормално чакат раболепно неговите указания.

Криза на доверието сред Унгария и Европейски Съюз

Епизодът с Швеция и НАТО демонстрира, че Орбан надалеч не е блестящият пълководец и общественик, за който се счита и какъвто го виждат доста от неговите поддръжници. Според основания в Будапеща политолог Петер Креко от Института за политически капитал Орбан по-скоро вреди на унгарските ползи.

Изолацията на Унгария е най-видима в нейната политика по повод наУкрайна. Орбан е единственият държавен началник от Европейски Съюз, който поддържа другарски връзки с съветския президент Владимир Путин, и е единственият член на Европейски Съюз, който се афишира срещу общата военнаи финансоваподкрепа за Украйна.

Орбан загуби всичките си съдружници

По отношение на Съединени американски щати и президента Байдън Орбан употребява лексика, която другояче чуваме единствено от европейските десни екстремисти. Министър-председателят на Унгария намерено съобщи, че прекомерно мощното наличие на Съединени американски щати в Европа е нездравословно за Стария континент. Той е и единственият държавен началник в Европейски Съюз, който намерено се опълчва на участието на Украйна в Европейски Съюз - по думите мутова било врата за американските ползи в Европа. Отношенията сред Унгария и Съединени американски щати сега са по-лоши, в сравнение с бяха през последните години на социалистическата тирания.

Орбан изгуби всичките си някогашни съдружници в страните членки на Европейски Съюз отЦентрална и Югоизточна Европа - от полската партия ПиС,до някогашния български министър председател Бойко Борисов. Единственото изключение естарият нов словашки министър-председател Роберт Фицо. Засега обаче всичко е единствено на думи: макар че Фицо непрекъснато притегля вниманието с откровенипроруски и антиукраински изказвания, на процедура той към този момент не се е противопоставил на политиката на Европейски Съюз.

Унгария към този момент е единствено в поддържаща роля

В Западна Европа евентуални негови съдружници, като лидерката на френския Национален общ брой Марин Льо Пен и ръководителката на италианското държавно управление Джорджия Мелони, също съблюдават отдалеченост от Орбан. Никой от тях не желае и да си намерения заофициален съюз с Орбан и неговата партия " Фидес ". Мелони заемаясно проукраински позиции и евентуално също по този начин е лобирала предОрбан да се откаже от ветото сисрещу пакета от 50 милиарда евро помощ за Украйна на Срещата на върха на Европейски Съюз при започване на февруари 2024 година

През последните години Орбан не завоюва доста с външната си политика. Въстанието на европейските " суверенисти " против " брюкселската администрация ", на което той се надяваше, по този начин и не се състоя. Инвестициите от страните, към които Унгария се стремеше с " отварянето си към Изтока ", т.е. Русия, централноазиатските страни, Индия и Китай, не са толкоз огромни, колкото се очакваше. А в тази ситуация с китайските вложения -те по този начин и не сътвориха предстоящото количество нови работни места в Унгария.

В резултат през днешния ден Унгария към този момент съвсем не се възприема съществено в политическо отношение и се преглежда единствено като деструктивен детайл. Или както споделя политологът Петер Креко: " Унгария не е основен състезател при вземането на значими решения и към този момент играе единствено поддържаща роля. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР