Кения изпраща 1500 земеделски работници в Израел, съобщиха от Министерството

...
Кения изпраща 1500 земеделски работници в Израел, съобщиха от Министерството
Коментари Харесай

Кения последва Малави в изпращането на земеделски работници в Израел

Кения изпраща 1500 аграрни служащи в Израел , оповестиха от Министерството на труда на страната, предава „ BBC “. Съобщението идва съвсем 2 седмици, откакто Малави изпрати 221 младежи да работят в израелски ферми, което провокира реакция против държавното управление там.

Случайните служащи ще бъдат наети на тригодишни контракти с опция за възобновяване, „ с обезпечен чист приход “ от 1500 $ (1195 паунда), добави министерството на труда.

Израел се обърна към Африка, с цел да запълни сериозната липса на работна рък а във фермите си след всеобщото овакантяване на задгранични служащи . Повече от 10 000 аграрни служащи мигранти – най-вече жители на Тайланд – са напуснали Израел от началото на войната с Хамас при започване на октомври. Израел също по този начин наложи забрани на палестинските служащи, които съставляваха близо 20% от селскостопанската работна мощ преди войната.

Посланикът на Израел в Кения Майкъл Лотем показа пред медията, че Израел възнамерява да наеме аграрни служащи и от Уганда , до момента в който набирането в Танзания към този момент е почнало. Лотем описа още:

„ Гледаме към Източна Африка, с цел да запълним празнината в работната мощ, защото имаме стратегии за студентски стажове в тези страни от доста години и това беше добър опит. “

Той добави, че дефицитът на работна ръка е породен от обстоятелството, че към 360 000 израелски резервисти са били извикани на военна работа от началото на войната.

Той не уточни рестриктивните мерки за работа на палестинците или заминаването на непознати жители като аргументи за дефицита.

Министерството на земеделието на Израел удостовери пред CNN предходната седмица, че страната има потребност от 30-40 000 аграрни служащи. Съобщението провокира смесени реакции в Кения, като някои са загрижени за сигурността на служащите .

Най-малко 32 тайландски аграрни служащи бяха убити, а няколко други взети за заложници, когато Хамас атакува Израел на 7 октомври. Танзанийският студент Клеменс Феликс Мтенга, който е бил в Израел като стажант по селско стопанство, също е бил погубен при нападението, до момента в който различен танзанийски студент, Джошуа Лойту Молел, към момента е в неопределеност.

Критиците също слагат под въпрос изискванията , пред които служащите ще бъдат изправени в Израел. През 2018 година следствие на BBC откри, че доста селскостопански служащи мигранти в Израел са били подложени на небезопасни работни практики и неприятни, нехигиенични условия на живот . Някои са били претрупани, други са получавали незадоволително възнаграждение, а на фона на това има десетки необясними смъртни случаи .

Групи за отбрана на правата като Хюман Райтс Уоч също неотдавна подвигнаха паника по отношение на отношението на Израел към задграничните аграрни служащи. По това време Израел отхвърли обвиняванията и от този момент съобщи, че задграничните служащи се употребяват със същите трудови права като израелските жители.

Лотем изясни, че от този момент са въведени спомагателни ограничения , с цел да се подсигурява, че задграничните служащи се третират заслужено и че всеки задграничен служащ към този момент може да подаде тъжба, която ще бъде бързо проследена.

Някои кенийци поддържаха договорката, като споделиха, че тя обезпечава извънредно нужни работни места в миг, когато Кения се бори с рецесия на безработицата и възходящите разноски за живот. Кения има равнище на безработица от 5,5%, съгласно Световната банка.

Правителството на Малави също по този начин разгласи, че ще изпрати още 5000 младежи да работят в израелски ферми, отхвърляйки апелите да се откаже от проекта.

„ Хората излизат от обезсърчение “ , признава Уилям Камбуандира, изпълнителен шеф на Центъра за обществена отчетност и бистрота, организация за отбрана на правата на служащите, основана в столицата Лилонгве. Той добави:

„ Като се има поради, че войната е налице, ние сме загрижени за благосъстоянието на тези млади мъже и дами. “

Лотем обаче сподели пред „ BBC “, че земеделските служащи няма да бъдат настанени в региони, близки до спора, а и също така ще имат същата отбрана като израелците.

Обещанието за сигурна работа и по-висока заплата измести терзанията за сигурността настрани за доста от малавийските служащи, които отиват в Израел.

27-годишният Андрю Чунга е част от първата група от 221 малавийци, които бяха наети на работа в Израел предишния месец. В момента той живее в къща с две спални с двама други малавийци във плантация в Гефен в централен Израел и е прекарал първата си седмица в унищожаване на бурени.

„ Всичко се прави за пари. Тук съм за по-зелени пасища. “

„ Когато се прибера вкъщи, ще бъда милионер “ , сподели Чунга през смях.

27-годишният Джеймисън Купатамойо е различен малавиец, който работи в Израел от предишния месец. Той показа своето неспокойствие от приемането на работата, защото това ще му помогне да получи образование в региона на селското стопанство и ще изпрати добра заплата назад на фамилията си.Пред „ BBC “ Купатамойо сподели:

„ Ще бъда в Израел пет години, само че всяка година ще се връщам в Малави за отмора. “

„ В Малави има безработица и заплатите там са ниски спрямо тук, в Израел “ , добави той.

Запитан дали се тревожи за персоналната си сигурност, Купатамойо отговори:

„ Вече бях наясно с спора в Израел, само че в обществените медии има доста подправени вести. Засегнати са единствено дребни елементи от Израел, а не цялата страна. “

Купатамойо посочи, че неговата организация по заетостта е говорила с него за спора.

„ Те ни обясниха всичко за войната и ни увериха, че там, където отиваме, е безвредно място и сме очевидци на това до момента. “

31-годишен мъж от Лилонгве показа пред „ BBC “, че скоро ще пътува до Израел, с цел да стартира работа, откакто е бил незает в продължение на четири години.

„ Имейлът ми има повече от 300 изпратени известия за кандидатстване за работа. Имам тапия и бакалавърска степен “ , сподели Алекс, който изиска фамилното му име да не бъде споменавано, защото той в действителност има някои опасения за сигурността си . Мъжът добавя:

„ Увериха ни, че спорът няма нищо общо с нас. Казаха ни за ограничения за сигурност като детектори за ракети и безвредни къщи. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР