Казват, че малко хора разбират истински черният хумор. В следващите

...
Казват, че малко хора разбират истински черният хумор. В следващите
Коментари Харесай

Черен хумор: Тези шеги разкриват нещо неочаквано за вас

Казват, че малко хора схващат същински черният комизъм. В идващите редове можете да научите дали вие сте от тях и какво разкрива този факт за вас. 

Мъж влиза в бар на покрива и заема място до различен мъж. " Какво пиеш? " - пита той индивида.

" Магическа бира ", споделя индивидът.

" О, да? Какво толкоз магическо има в нея? "

Тогава момчето му демонстрира: Той отпива от бирата, скача от покрива, лети към постройката и най-после се връща на мястото си с триумфална усмивка.

" Невероятно! " - споделя мъжът. " Дай да опитам малко от това! " Мъжът сграбчва бирата. Изпива я, скача от покрива - и пада 15 етажа до земята.

Барманът поклаща глава. " Знаеш ли, Супермен, ти си същински простак, когато си пийнал. "

Нека за миг пренебрегнем въпроса дали този безпаричен малчуган е оживял при рухването. Истинският въпрос е: Намирате ли мрачни смешки като тази за смешни? А може би и двете по малко? Или предпочитате да се придържате към късите вицове, които са малко по-здравословни?

Какво е черно възприятие за комизъм?

Ако сте се забавлявали откровено на тази смешка за Супермен, значи несъмнено имате мрачно възприятие за комизъм. Но какво тъкмо е мрачен комизъм?

Психолозите го дефинират като " комизъм, който се отнася с горчиво развлечение към злокобни тематики като гибелта, заболяването, деформацията, увреждането или войната и показва такива трагични, мъчителни или мъчителни тематики с хумористични термини ". Ако реакцията ви на този тип вицове е " това е извънредно, само че се смях ", значи ви харесва черният комизъм. Ако ви се постанова да търсите " значение на черния комизъм ", с цел да разберете за какво хората намират шегата за смешна, или реагирате негативно на олекотяването на сложни тематики, тогава черният комизъм евентуално не е за вас.

Означава ли черното възприятие за комизъм, че сте интелигентен?

Според изследване, оповестено в списание Cognitive Processing, реакцията ви към черния комизъм може да демонстрира вашата просветеност. В публикацията екип от психолози стига до заключението, че хората, които правят оценка черния комизъм, може да имат по-висок коефициент на просветеност, да демонстрират по-ниска експанзия и да се опълчват на отрицателните усеща по-ефективно от хората, които си запушват носа от него.

За да ревизират тази връзка сред мрачното възприятие за комизъм и интелекта, откривателите карат 156 участници от мъжки и женски пол да прочетат 12 мрачни карикатури от " Черната книга " на немския карикатурист Ули Щайн. (Една от тях, която перифразира типичен анекдот, демонстрира гробокопач, който протяга ръка надълбоко към мъртвец, до момента в който здравна сестра се замисля: " Аутопсията е завършила, той търси единствено ръчния си часовник. " ) Участниците показали дали са разбрали всеки анекдот и дали го намират за комичен, след което създали няколко съществени теста за просветеност и дали отговор на въпросници за настроението, нападателните си пристрастености и образованието си.

Какво открива изследването за черното възприятие за комизъм?

Резултатите за тъмното възприятие за комизъм са удивително поредни: Участниците, които са разбрали и са се забавлявали с вицовете за тъмен комизъм, са посочили по-висок коефициент на просветеност и са съобщили за по-малко нападателни пристрастености, в сравнение с тези, които не са разбрали.

Между другото, участниците, които минимум са харесвали хумора, са посочили най-високи равнища на експанзия и най-лошо въодушевление от групата. Последният миг е логически, когато вземете поради необятно изследваните изгоди за здравето от смеха и усмивката; в случай че не сте в положение да посрещнете негативността с палав оптимизъм, несъмнено, че ще се чувствате по-зле.

Но какво да кажем за връзката с интелигентността? Според откривателите обработката на вицове с мрачен комизъм изисква малко повече умствена гимнастика, в сравнение с, да речем, обработката на анекдот за блъскане - това е " комплицирана задача за обработка на информация ", която изисква анализ на голям брой пластове на смисъла, като в същото време се основава известна прочувствена отдалеченост от наличието, тъй че то да бъде възприето като благожелателно, а не като враждебно.

Това прочувствено маневриране е това, което отличава вицовете с черен комизъм от каламбурите, които безусловно опълчват дясното и лявото полукълбо на мозъка ви, до момента в който обработвате многочислените смисли на една дума, само че нормално не ви принуждават да излезете от зоната си на прочувствен комфорт. Тина Фей обобщава разликата сносно: " Ако желаете да разсмеете публиката, обличате човек като остаряла дама и я бутате по стълбите. Ако искаш да разсмееш създателите на комедийни текстове, буташ същинска бабичка по стълбите. "

Почти всеки анекдот, който разчита на игра на думи, ще накара мозъка ви да работи - вицовете с мрачен комизъм просто изискват малко повече прочувствен надзор, с цел да провокират смях. Размърдайте мозъка си с тези вицове, които потвърдено карат всеки да звучи интелигентен, или, в случай че въпреки всичко желаете да изпробвате познанията си за черния комизъм, помислете за следните тъмни загадки от комедийната крипта на Reader's Digest, с цел да упражните закалената си смешна кост.

" Съжалявам " и " оправдавам се " значат едно и също нещо. Освен на заравяне. " -Деметри Мартин

В нашата изложба може да видите още няколко вица, които са меко казано...мрачни:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР