Над 5 хиляди българи се събраха в чикагското предградие Елк

...
Над 5 хиляди българи се събраха в чикагското предградие Елк
Коментари Харесай

Хиляди българи на грандиозен парад в Чикаго

Над 5 хиляди българи се събраха в чикагското предградие Елк Гроув Вилидж за третия Парад по случай 24 май, съобщи БГНЕС

Парадът, отдаден на Деня на българската писменост и просвета, стартира в 12 часа с манифестация на българчета. Шествието продължи с забавна стратегия, детски ъгъл, музика и танци, вкусна храна, студени питиета, игри и доста занимания за цялото семейство.

Близо 30 български учебни заведения, детски градини културни центрове, фолклорни сформира и родолюбиви организации се включиха в парада и фестивала, проведен от Генералното консулство на България в Чикаго и кметството на Елк Гроув Вилидж.

Генералният консул в Чикаго Светослав Станков разгласи, че скоро изпитът за шофьорски книжки в щата Илинойс ще може да бъде полаган и на български език.

„ Този церемониал се трансформира във знак на обединяване и единение. 6 часа фестивал на българщината и съм признателен на българската общественост “, съобщи Станков.

„ Възможността да се поставят изпити за шофьорски книжки на български език е огромна победа за нас “, добави той и приключи с обръщение към българите „ да се обичат и да останат единни “.

До края на годината ще бъде изработен нов превод на пътеписа на Алеко Константинов „ До Чикаго и обратно “ в двуезично издание.

В програмата се включиха фолклорните сформира и децата от българските учебни заведения, а специфичен посетител беше гранд дамата на българската музика Йорданка Христова.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР