Казусът с ресторант Осемте джуджета, откъдето се е разпределяло влияние

...
Казусът с ресторант Осемте джуджета, откъдето се е разпределяло влияние
Коментари Харесай

Осемте джуджета: взимаш едни пари и ги връщаш на друг - диагноза за Спецпрокуратурата

Казусът с ресторант " Осемте джуджета ", откъдето се е разпределяло въздействие в правосъдната система, а прокуратурата е " удряла " хора по поръчка, още веднъж е във Висш съдебен съвет.

Това става за повторно - откакто един път Съветът сполучливо го " замете под килима ". Първия път отряза опцията да се санкционират дисциплинарно прокурори по предложение на бившия правосъден министър Иван Демерджиев.

Сега, по предложение на правосъдния министър Атанас Славов, Пленумът имаше точка " Обсъждане на присъединяване на магистрати в тази ситуация „ Осемте джуджета “, показан от „ Антикорупционния фонд “, и резултата му върху публичното доверие в правосъдната власт ".

Както Клуб Z писа, самият Сарафов през вчерашния ден заяви, че е пратил на Съвета обемна информация за груби безобразия на прокурорите, работили по две досъдебни производства - главно касаещи връщането на злато - " материално доказателство ", на Илия Златанов. Той твърди, че макар установените от Инспектората на Върховна касационна прокуратура нередности, казусът 3 години е стоял " във фризера ". И даже дава обещание Апелативна прокуратура да преразглда основанията, на които е прекратно следствие по въпроса.

Днес бе поканен и самият Сарафов да приказва пред Съвета.

Първо обаче изслушаха Андрей Янкулов - някогашен прокурор, а в този момент част от Антикорупционен фонд (АКФ), организацията която изнесе историята.

Затова Янкулов заключи историята пред членовете на Висш съдебен съвет:

Първите сигнали от 2017 година касаят война сред татко и наследник Златанови за собствеността на сдруженията " Изамет ". Когато обаче синът Явор Златанов почва да взима превес, бащата Илия търси услугите на някогашния следовател Петьо Еврото в станалия печалноизвестен ресторант. 

И по този начин както сигналите и на двамата до тогава " не срещат изключително институционално развиване ", с юристите на Еврото бащата подава нов сигнал при започване на юли 2019 година до Специализираната прокуратура. И тя взема решение, че синът Явор е началник на ОПГ.

За разлика от темпото, с което органите вземат решение проблемите на другите хора, същия или на другия ден се образува от спецобвинението непосредствено досъдебно произвеждане - даже без предварителна инспекция.

Така, както скоростно е формирано, по този начин скорстно стартират да се организират огромни дейности по следствие. Към средата на юли 2019 година Илия Златанов подписва запис на заповед в интерес на някогашната брачна половинка на Петьо Петров за близо 3 млн. лева

" Три дни след сключване на записа на заповед, стартират активни процесуално-следствени дейности против посочения като водач на ОПГ Явор Златанов. Задържан е след акция на Специализираната спрецпрокуратура.

Имаше и известие, че е конфискувано доста злато ", описа през днешния ден фактологията Янкулов.

Клуб Z напомня, че по-късно, до момента в който лежи в болница с отхвърлен един бъбрек, а има заплаха да загуби и втория, Явор Златанов " непринудено " взема решение да се раздели със собствеността си.

И подписва пред нотариус, който се е озовал в болничното заведение при арестанта.

За по-сигурно е арестуван е и по второ наказателно произвеждане - което даже съгласно прокурор от Инспектората на ВКП е формирано, само за да бъде арестуван.

Но акцентът през днешния ден - и на Янкулов и на Борислав Сарафов, бе върху дейностите на магистрати от Спецпрокуратурата по отношение на златото и парите, които се оказват " материални доказателства "  

Янкулов подсети, че всичко последвало може да бъде наречено единствено " безобразия "  - имайки поради разпорежданията, с които са конфискувани обилни имущества.

Той даде пред членовте на Съвета образци - по какъв начин прокурори необичайно са се разпореждали и с двете групи материални докадателства - и с парите в брой, и със златото.

" Те са върнати с разпореждане на прокурори от Специализирана прокуратура на лица, от които първо не са конфискувани. Второ – това се е случило след показване на докумнети, които да създат видимо правно съображение, че съответните лица може да получат съответните движимости.

Нпример, над 500 000 евро са предадени на база контракт за отговорно бранене на финансови средства ", напомни той.

(Важен детайл от историята " Осемте джуджета " беше по какъв начин се появява някогашният царист, а в този момент предприемач Димитър Ламбовски с една записка и от спецпрокуратурата стартират доверчиво да му връчват пари, б.р. на Клуб Z).

По отношение на златото – връщат го на база на някакви фактури, подсети Янкулов. За част от скъпоценния метал се произнесъл един прокурор - да бъде върната. Пък за друга част - различен прокурор.

С ръчни бележки е разпореждано от управлението на кого да се паднат следствията.

Стана ясно още, че в самата прокуратура, отдел „ Инспекторат “, има " извънредно доста детайлности за разпореждането с материални доказателства, тъй като те рисуват една картина на дейностите на сътрудниците по проблема, която е в доста тежки гротескни краски ".

Затова Янкулов нарече всичко „ диагноза за профилираното правораздаване и за профилираната прокуратура “.

Той бе уверен, че това не е единственият сходен проблем и това не е единствената мрежа за непозволено въздействие в правораздаването.

„ Тук се касае за неща, които просто разрушават доверието в правосъдната система като цяло “, сподели Янкулов.

Обсъждането продължава.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР