Казусът с оръжейния завод „ЕМКО” трябва да бъде решен на

...
Казусът с оръжейния завод „ЕМКО” трябва да бъде решен на
Коментари Харесай

Борисов се зае с ЕМКО, Караниколов: Това е рекет

Казусът с оръжейния цех „ ЕМКО” би трябвало да бъде решен на работна среща в държавната компания „ Кинтекс”.

Такова предписание даде министър-председателят Бойко Борисов, който през днешния ден се срещна с представители на протестиращите от завода.

Борисов за инспекциите в "Емко " и къде свежда глава българинът

Стотици служащи на "Емко " стачкуваха пред Народното събрание

Десетки от тях се събраха на следващата си проява в София, която мина по бул. „ Цар Освободител” и доближи до Министерски съвет.

Там представители на недоволните бяха признати от премиера и разговаряха с него и министъра на стопанската система Емил Караниколов.

Причината за недоволството на чиновниците в „ ЕМКО” са дейности на министъра, които през лятото доведоха до отнемането на комерсиалния лиценз на предприятието. Неговият мотив бяха нарушавания на стандартите за сигурност.

Лицензът беше върнат в края на предходната седмица, само че това не приключи недоволството. Според притежателя на ЕМКО Емилиан Гебрев и неговите чиновници страната, в лицето на Караниколов, нападна предприятието за да се овладее различен оръжеен цех – „ Дунарит”.

По информация в медиите русенското дружество, което беше част от активите на КТБ и свързани с Цветан Василев компании, в този момент е цел на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

ЕМКО закупи мажоритарния дял акции в „ Дунарит”, само че лицензът и на оня цех беше лишен от страната, а Караниколов разгласи проект за национализацията му.

Същевременно до момента в който нямаше лиценз подготвена продукция на „ ЕМКО” бе отхвърлена от държавната „ Кинтекс” и се попречва присъединяване в огромен търг за индийската войска. Договорът бе трансфериран към държавните ВМЗ-Сопот.

След връщането на лиценза от „ ЕМКО” упорстват и за възобновяване на контракта.
 Около масата: министър председателят Бойко Борисов, финансовата директорка на ЕМКО, някогашният боен министър Бойко Ноев, Емилиан Гебрев, икономическият министър Емил Караниколов (до Борисов) Около масата: министър председателят Бойко Борисов, финансовата директорка на ЕМКО, някогашният боен министър Бойко Ноев, Емилиан Гебрев, икономическият министър Емил Караниколов (до Борисов)
„ Г-н Борисов изслуша и двете страни - министър Караниколов и нас - представителите на служащите и се срещна със обстановката. Премиерът разпореди на следващия ден да се осъществя работна среща в държавната „ Кинтекс “, чийто принципал е министърът, да се изяснят всички проблеми и да му се рапортува “, съобщи след срещата в Министерски съвет Димитрина Маркова, финансов шеф на „ ЕМКО”.

Тя и Гебрев оповестиха, че чакат връщането на контракта. От "ЕМКО " са подготвени на нови протестни демонстрации в сряда, в случай че настояванията им не бъдат изпълнени.

Запитан по какъв начин е допустимо договорът да бъде върнат, откакто е трансфериран, притежателят уточни: „ Това не е наш проблем, този който го е трансферирал, той да си го върне. Това си е проблем на министъра “.

"Част сме от българския народ. Ако се съсипе едно от работещите производства се унищожава народа ", съобщи протестираща работничка.

Поведението на частната компания „ ЕМКО” към този момент наподобява на рекет, съобщи от своя страна Караниколов пред Българска национална телевизия.

Той добави, че от компанията зависи по-бързо да откри покупател на към този момент създадената за „ Кинтекс” стока, която е блокирана на пристанище Бургас.

„ След подобен скандал, след такива груби неточности, с цел да си резервира достойнството и достолепието – тутакси и секундата, аз бих си подал оставката”, съобщи през днешния ден Гебрев по адрес на Емил Караниколов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР