Казусът претърпява обрат на втора инстанция, делото може да бъде

...
Казусът претърпява обрат на втора инстанция, делото може да бъде
Коментари Харесай

Странният случай с бургаския блок 75 в ж.к.“Лазур“ и защо съседите не могат да осъдят бившата си домоуправителка

Казусът претърпява поврат на втора инстанция, делото може да бъде прекъснато

Гражданското дело на Етажната благосъстоятелност на блок 75 в бургаския ж.к. “Лазур “ против някогашната домоуправителка Дафинка Белева може да претърпи непредвиден поврат поради необичайно определение на Апелативния съд в Бургас, сигнализираха съседи.

Флагман.бг писа за проблема още през 2019 година. (ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

Необичайно искане, което съгласно адвокати опонира на Закона за етажната благосъстоятелност, е на път да докара до преустановяване на делото, което съседите водят срещу Белева. Съдът настоява всеки притежател на апартамент (общо 108) да показа на съда съответната сума, която претендира да му бъде възобновена, както и доказателства, че е платил, което е меко казано противоречиво, разясняват адвокати, с които Флагман.бг се съветва. Освен това в претендираната сума влизат и парите, които блокът е получавал от наема на антена на мобилен оператор.

След като такива доказателства не са показани Апелативният съд в Бургас е обезсилил решението на БОС и прекратил делото.  Етажната благосъстоятелност е обжалвала определението във Върховния касационен съд. С решение на тричленен състав на Върховен касационен съд от през вчерашния ден определението е обезсилено и делото върнато за изговаряне в Апелативния съд. Върховните магистрати установяват, че Апелативният съд в Бургас не е имал право да приключи въззивното произвеждане и е постановено да се произнесе с решение.

Припомняме, че на първа инстанция – Бургаския областен съд Етажната благосъстоятелност на блок 75 в ж.к. “Лазур “ осъди Дафинка Белева да заплати 23 542 лв., без правосъдните разходи, тъй като не може да регистрира приходите и разноските в интервала 1 януари 2015 – 1 декември 2019 година. Решението на съда бе солидно,добре аргументирано, а сред кориците по делото тогава стана ясно, че Дафинка Белева не е предоставила съществени доказателства, а единствено хвърчащи листи без юридическа стойност.

Флагман.бг ще продължи да следи проблема.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР