Казусът е пример за дългогодишно замитане на проблем под килима

...
Казусът е пример за дългогодишно замитане на проблем под килима
Коментари Харесай

Цинична политическа игра с имотните данъци

Казусът е образец за дългогодишно замитане на проблем под килима

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предстоящо, изрази неодобрение против препоръчаната от държавното управление опция за актуализация на данъчните оценки на жилищата. план за промени на Закона за локалните налози и такси.

В живо лъчение във фейсбук пред парламентарната си група Борисов през днешния ден съобщи: „ Интересно за какво след изборите се дават ограничения, които фрапантно да усилят налозите на жилищата на хората. Това трябваше, преди да изберем кметове в България... те да знаят какво се готви в бюджета. Защото ще има налози по 40-50% вдигнати! В нашата стратегия ясно е казано, че ние няма да разрешаваме да се подвигат налозите. И тука не е мое мнение и по тази причина тези няколко дни, точно тъй като гледаме съществено на ръководството, би трябвало доста ясно с сътрудниците, както и да назовават това ръководство, да знаем къде са чертите, от които не може да се минава. В противоположен случай започваме да си губим физиономията, а ние това не можем да си го позволим, тъй като хората в център-дясно разчитат ние да отстояваме ползите, за които са ни дали своят вот “.

Обективно видяно, актуализацията на данъчните оценки си има своята логичност. Още повече че тя се предлага и то не от в този момент от Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) , където партията на Бойко Борисов има мощно въздействие. ГЕРБ беше и остава партията с най-вече общински кметове. Председател на НСОРБ е знаков кмет от ГЕРБ – Даниел Панов . Той е градоначалник във Велико Търново от 12 години и на изборите в неделя бе избран отново след балотаж за още четири.

В, оповестен на уеб страницата на НСОРБ предходната година, актуализацията на данъчните оценки на парцелите е посочена като една от нужните ограничения.

С нея локалните управляващи могат да бъдат доста по-гъвкави. Законът, по този начин или другояче, им дава право да дефинират данъка върху недвижимите парцели в границите от 0.1 до 4.5 на хиляда върху данъчната оценка на парцела. С други думи, данъкът може да се трансформира съгласно вижданията на кмета и Общинския съвет в границите на 45 пъти (4500%). Т.е. локалните управляващи могат да компенсират нарастването от актуализацията на данъчните оценки и даже да понижат данъците, в случай че преценяват, че е належащо.

Иначе казано, огромна драма с възможната смяна в закона няма . Тя просто ще даде по-голяма флексабилност на локалните управляващи, което е хубаво. Още повече че в случай че цените на парцелите стартират да падат, каквато наклонност, да вземем за пример, се обрисува за идващите месеци и години, актуализацията ще е надолу, а не нагоре. И това е заслужено.

Бойко Борисов се аргументира, че партията му се е заела да не се пипат налозите, само че по смисъла на казаното от него, той в никакъв случай не е изпълнявал това заричане през дългото време, в което е управлявал. Просто тъй като всяка година страната е събирала от ден на ден и повече - просто основата, която се полза, т.е. заплатите, се усилва. Увеличават се и цените, тъй като е обикновено да има дребна или по-голяма инфлация, т.е. събира се и повече от Данък добавена стойност.

Защо тъкмо имотните налози следва да стоят замразени години и десетилетия наред – надали някой може да даде разумно пояснение. Още повече че те са оскъдна част спрямо това, което страната събира от жителите като налог общ приход и Данък добавена стойност.

Впрочем в разбора на НСОРБ се показва, че е нужно „ възобновяване на нормите, обвързващи базисната данъчна стойност с динамичността на цените на недвижимите парцели по данни на Национален статистически институт, отпаднали през 2011 година “.

2011-а година е средата на първия премиерски мандат на Бойко Борисов. ГЕРБ тогава е решила да отстрани тази алтернатива за общините и да замрази актуализацията на данъчните оценки. А това бе интервал, в който цените на жилищата вървяха надолу поради международната икономическа рецесия и спукването на имотния балон у нас.

Т.е. ръководството на Борисов тогава е замразило налозите, когато са вървели надолу. И те по този начин си стоят замразени към този момент 12 години . Докато проблемите в общините се натрупат и те стават все по-зависими от подаянията на централната власт. В подтекста на всичко това популисткото заиграване на водача на ГЕРБ по тематиката звучи цинично.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР