Казанлък. С поредица от събития в Казанлък бяха почетени 130

...
Казанлък. С поредица от събития в Казанлък бяха почетени 130
Коментари Харесай

130 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк бяха отбелязани в Казанлък

Казанлък. С поредност от събития в Казанлък бяха почетени 130 години от основаването на 23-ти пехотен Шипченски полк. Програмата стартира с церемониален протест в парк Розариум на Паметника на починалите казанлъшки войни. Слово пред участниците в митинга произнесе вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. В него той акцентира, че 23-ти пехотен Шипченски полк е славна българска войскова част, която в своята бойна история взе участие в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората международни войни не в името на интернационалните задължения, а за освобождението на българските земи, останали под турско иго, и за свободата на своите братя. Той напомни славните победи на 23-и пехотен Шипченски полк – завладял Одрин през Балканската война, защитил Брегалница и Кюстендил през Междусъюзническата война, достигнал до крайбрежията на Охридското езеро, взел участие в сраженията за освобождението на град Струга през 1915 година, стигнал до Адриатика, разгромил френски и съветски елементи в настъпателната Леринска интервенция при защитата на Битоля. „ Войниците и командирите на 23-и пехотен Шипченски полк със своята кръв обрисуваха етническите граници на България и това не би трябвало да се не помни “, сподели още министърът на защитата Красимир Каракачанов. В словото си той се обърна към присъстващите с апел да знаят своята история и героизма на своите предци.
На ритуала, в който участваха военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, министър Красимир Каракачанов връчи почетен орден „ 100 години Първа международна война “ на регионалния шеф на Област Стара Загора Гергана Микова, кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден военачалник Пламен Йорданов, Негово Високо Преосвещенство Старозагорски митрополит Киприан и други.
В знак на благодарност към починалите български воини, написали едни от най-славните страници в българската военна история, бяха поднесени венци и цветя. Честването, в което участваха голям брой жители, възпитаници, членове на военнопатриотични и родолюбиви организации, продължи с поклонение пред паметната плоча на основателите на химна на Българската войска „ Велик е нашият боец “, който е и марш на 23-и пехотен Шипченски полк - подпоручик Константин Георгиев и композитора Михаил Шекерджиев. Венци и цветя бяха поднесени и пред паметника на 9-а и 10-а опълченски дружини в региона на военното формирование от състава на 61-ва механизирана бригада в град Казанлък.
Програмата за деня приключи с концерт във Военния клуб с присъединяване на Представителния отбор на Българската войска и посетители от казашкия московски отбор „ Славица ”. Преди него приветствено слово произнесе Красимир Узунов - шеф на осведомителна организация „ Фокус " и създател на книгата „ История на 23-ти пехотен Шипченски полк във войните за Освобождение и Обединение ". Той наблюдава бойната история на 23-ти пехотен Шипченски полк, заключавайки: " Такава е историята на полка, харесва ни, не ни харесва, и в случай че ние желаеме да я четем, би трябвало да я извикаме за живот персонално. " " Когато се приказва за тези хора, няма по какъв начин да се приказва равнодушно, няма за какво да търсим непознат вечен полк. Вашият вечен полк е 23-ти пехотен Шипченски полк. Ако всеки от нас разрови родовата си памет, родовата си хроника, няма по какъв начин да не стигне до едни войничета, на които в действителност ръцете са им напукани от мраз и от горещина. Които са яли един път на седмица, които са броели патроните, само че които са знаели, че зад тила им стартира България, и няма по какъв начин да правят отстъпка, и докъдето са стигнали те, до такава степен е България. Те пазят, фамилиите, пазят огнищата, пазят родственици, само че те пазят земята и по тази причина са били непобедими. Съдбата на етруските и на всевъзможни други, които са свършили в музеите, мисля, че не я заслужаваме. Заслужаваме да си прочетем родовите летописи, тъй като родовата памет като се събере, става национална памет ", сподели още Узунов. Той разясни, че книгата " История на 23-ти пехотен Шипченски полк във войните за Освобождение и Обединение " е написана преди 8 години, а до края на 2019 година следва да излезе и втори том.
Кметът на Казанлък Галина Стоянова напомни, че 23-ти пехотен Шипченски полк е именуван с доста имена – Безсмъртният полк, Лудият полк, Лъв балкански, венецът на бойната популярност на България. По думите й всички те прилягат на полка. „ 23-ти пехотен Шипченски полк е сърцатият полк, тъй като е основан от кръвта и земята на тази Долина, от цялата околия, от Карлово през Павел баня, Казанлък, Мъглиж, Николаево, Гурково, та чак до Стара Загора. Говорихме през днешния ден доста за полка, описваме за тези имена, които помним и които означаваме. Но казанлъчани не се сещат за своите герои единствено на бележитите дати, нито ги величаят единствено тогава ", съобщи Стоянова, изказвайки своята признателност към патриотичните организации на Казанлък, които непрестанно работят за паметта на поколенията. Своята признателност кметът на Казанлък изрази и към създателите на книгата " История на 23-ти пехотен Шипченски полк във войните за Освобождение и Обединение " Красимир Узунов и проф. доктор Генчо Начев. На двамата създатели и на министъра на защитата Красимир Каракачанов Стоянова връчи почетен знак на Казанлък – плакет. Със заповед на министъра на защитата, за значителен принос при разпространение на военната история, славата и героизма на Българската войска, за разпространяване и одобряване на българските военни обичаи, за военно – патриотично образование и във връзка 130 години от основаването на 23-ти пехотен Шипченски полк, с юбилеен орден " 100 години Първа международна война " бяха наградени представители на патриотични и родолюбиви организации в Казанлък.
Честванията във връзка 130 години от образуването на 23-ти пехотен Шипченски полк ще продължат през цялата 2019 година в Казанлък. Полкът е образуван с Указ №11 от 19 януари 1889 година на княз Фердинанд с дислокация в Казанлък.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР