Казанлък. С подкрепата на Община Казанлък и местния бизнес беше

Казанлък. С подкрепата на Община Казанлък и местния бизнес беше ...

С подкрепата на Община Казанлък и местния бизнес беше възстановен покривът на къща, която бе поразена от мълнии.

Казанлък. С подкрепата на Община Казанлък и местния бизнес беше възстановен покривът на къщата на семейство Иванови, която бе наводнена преди повече от месец, когато при буря бе поразена от две мълнии, предизвикали пожар, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. В тежката за семейство Иванови ситуация Община Казанлък пое ангажимент да възстанови покрива на къщата и в рамките на няколко седмици този ангажимент бе изпълнен. Дарени бяха 23 хиляди 200 лева под формата на строителни материали и труд.
Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова лично контролира изпълнението на дейностите. „Възстановяването на покрива се случи с дарителски средства. Ролята на Общината беше да осигури материалите, връзката с хората, които искат да помогнат, да направим организацията с проектиране на конструкцията, да организираме работата на място и да осигурим къде да нощуват стопаните на къщата. Така че, Община Казанлък не е отделила нито стотинка от бюджета си, но подпомогна процеса с логистика, с експертна помощ и координация. Постигнато е това, което най – много плашеше стопаните, че дъждовете са много, а няма покрив. Е, вече имат покрив”, каза кметът.
На помощ за ремонта на покрива на пострадалата къща се притекоха общо петнадесет казанлъшки фирми - тринадесет с материали и две строителни.
„Гръмотевицата беше изгорила целия покрив", посочи Тодор Цанев от една от фирмите, притекла се на помощ. „Заедно с други фирми възстановихме покрива и мисля, че направихме добро за едни пенсионери. Кварталът, в който е къщата е такъв, че няма гръмозащитни инсталации, това са еднофамилни, двуфамилни къщи. Проблемите, които срещнахме по време на работа бяха свързани с метеорологичната обстановка, почти всеки ден валеше, работниците нямаха възможност да работят целодневно и въпреки всичко, съвместно с Община Казанлък, смятам, че се справихме”, каза още той
„В такъв момент трябва да се обединяваме и да помогнем", заяви Георги Щерев, осигурил една част от строителните материали. „Напълно естествено и нормално е това, което направихме заедно с колегите. Успяхме за кратко време, благодарение на добрата организация на Община Казанлък, да възстановим покрива на къщата напълно”, добави той.
„Подкрепяме Общината в такива добри инициативи, в такива ситуации трябва да бъдем задружни и нещата се получават”, каза Гергана Драганова, представител на една от фирмите подмогонала със строителни материали дейностите.
Петър Курдов, ръководител на строителната фирма осъществила дейностите, изрази удовлетворение от свършената работа. „Община Казанлък успя да ни организира. Удовлетворени сме от работата, която свършихме, трябва да си помагаме, затова сме хора”, посочи той.
Собственикът на къщата Михаил Иванов каза, че до този момент подобно нещо не се е случвало. „Всичко започна и протече много експедитивно. Цяла строителна бригада работи по покрива, започнаха да пристигат материали и започна възстановяването. Това, което бе направено от кметството, обществеността и специално от госпожа Стоянова е нещо уникално, което в моя живот не се е случвало. Много важно беше да бъде направен покривът, това е помощ, която е неоценима и досега не мога да асимилирам напълно добрината на хората от Казанлък. Ние не живеем постоянно в тази къща, живеем във Варна, но много често си идваме, това е моята бащина къща. Бях загубил всякаква надежда, че ще си върна живота чрез нея, но ето, че става. Ако госпожа Стоянова, Общината и фирмите не бяха помогнали, аз не знам откъде щях да намеря тези над 20 хиляди лева за покрива. Той и до ден днешен щеше да не е покрит и щеше да стои във вида, в който пожарникарите си тръгнаха”, добави той.
Тепърва предстои основният ремонт на къщата. Семейство Иванови е започнало основно възстановителни дейности в горния и приземния етажи на сградата, за да може в нея да се живее. Но според Михаил Иванов това ще бъде един доста труден и продължителен процес, защото е свързан със средства, с които семейството не разполага. Малко преди мълниите да поразят къщата, в продължение на близо четири години е правен основен ремонт, в който са вложени всичките спестявания на Иванови.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net