Казанлък. Изборът на Казанлък за място за провеждане на 13-тия

...
Казанлък. Изборът на Казанлък за място за провеждане на 13-тия
Коментари Харесай

Доц. Христо Попов, Национален археологически институт с музей: Казанлък беше най-доброто място, където да съберем елитът в проучванията на тракийската култура

Казанлък. Изборът на Казанлък за място за осъществяване на 13-тия Международен конгрес по тракология „ Древна Тракия: мит и действителност ” не е инцидентен. Това сподели за Радио „ Фокус “ доцент Христо Попов, зам.-директор на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, който е един от главните уредници на научния конгрес. Той съобщи, че конгресът има 45-годишна история, а в България се организира за трети път. Доц. Попов акцентира, че България е основателя за основаването на тези научни конгреси от 1972г.
Преди две години и половина, когато стартира организация по провеждането на 13-тия конгрес, Организационният комитет взима решение за семейството на Казанлък, като едно от най-подходящите и знакови места, в които може да се организира научният конгрес. Основание за това са станалите през годините многоброини открития - през 40-те и 50-те години с Казанлъшката гробница, със Севтополис, който през днешния ден е под водите на бент. „ Копринка ”, през 90-те години с откритията на доцент Георги Китов в долината, станала известна към този момент като Долината на тракийските царе. “През последните години с изключение на Казанлъшката гробница и други гробници в Долината влязоха в Индикативната листа на ЮНЕСКО и това беше добър мотив да събере в Казанлък тези над 200 индивида от 25 страни, които са колегията, елитът, който се занимава с изследванията на тракийската просвета. Казанлък беше най-хубавото място, където да ги съберем и те да покажат своите най-нови изследвания в региона на тракологията “, сподели доцент Попов. Той изрази благодарности от името на Организационния комитет на ЮНЕСКО, под чиято закрила и спомоществователство се организира конгресът и на Община Казанлък.
Пленарните четения ще бъдат в четири секции на разнообразни места в града. Доц. Попов обърна внимание и на обстоятелството, че измежду множеството участници, близо 200, има доста млади учени, които занапред навлизат в специалността и за тях конгресът е една добра опция и добър старт.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР