Казахстанският премиер Аскар Мамин разпореди да се създаде правителствена комисия

...
Казахстанският премиер Аскар Мамин разпореди да се създаде правителствена комисия
Коментари Харесай

Ценови скок на горивата предизвика размирици в Казахстан

Казахстанският министър председател Аскар Мамин разпореди да се сътвори държавна комисия за разрешаване на обстановката в Мангистауската област на страната, където стачкуващите упорстват за по-ниски цени на втечнения газ. По-рано жителите на градовете Жанаозен и Актау в Мангистауска област излязоха всеобщо по улиците с апел за понижаване на цените на горивата. Според тях от 1 януари цената за литър полутечен газ се е нараснала до 120 тенге (0,27 долара). Демонстрантите желаеха да се понижи до 60 тенге (0,13 долара).

Президентът Касим-Жомарт Токаев инструктира държавното управление незабавно да прегледа обстановката в района, като вземе поради икономическите и правни причини. Според него жителите имат право да показват обществено настояванията си пред локалните и централните управляващи, само че това би трябвало да става в сходство със законодателството, в частност със закона за мирните събрания.

Срещу притежателите на бензиностанции е почнала следствие за скрито ценово съглашение.

„ В момента притежателите на бензиностанции в региона на Мангистау, в границите на обществената отговорност на бизнеса, взеха самодейно решение да понижат цената на газа от 120 на 85-90 тенге (0,19-0,20 долара) за литър. Ще бъдат приложени систематични ограничения за обезпечаване на дълготрайна ценова непоклатимост и попречване на спекулативните скокове в цените на газа посредством основаване на ценови коридори “, увериха от държавното управление.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР