Казахстан обяви, че е започнал международна арбитражна процедура срещу най-големите

...
Казахстан обяви, че е започнал международна арбитражна процедура срещу най-големите
Коментари Харесай

Казахстан дава под съд световн | BGNES

Казахстан разгласи, че е почнал интернационална арбитражна процедура против най-големите енергийни компании, измежду които ExxonMobil и Shell, за разноски в размер на 16,5 милиарда $ (15,2 милиарда евро), приспаднати от приходите от две петролни залежи.

Правителството " стартира интернационален арбитраж против (експлоатационните) компании " Карачаганак " и " Кашаган ", съобщи министърът на енергетиката Алмасадам Саткалиев, представен от формалната осведомителна организация " Казинформ ", като добави, че " сумите са, надлежно, 3,5 милиарда и 13 милиарда $ ".

„ Кашаган ”, който се намира в северната част на Каспийско море, е едно от най-големите офшорни залежи в света, чиито ресурси се правят оценка на 13 милиарда барела нефт.

Открито през 2000 година, нефтеното находище се сблъсква с безкрайни забавяния заради механически проблеми.

Миналия месец Казахстан предяви иск против оператора на находището за санкции за запазване на околната среда поради хипотетично нарушаване на разпоредбите за предпазване на сяра в находището.

Находището се ръководи от Севернокаспийската експлоатационна компания, в която влизат KazMunayGaz, Eni, ExxonMobil, Royal Dutch Shell, TotalEnergies, China National Petroleum Corporation и Inpex.

Eni, Shell и KazMunayGaz ръководят и находището Карачаганак в Западен Казахстан, дружно с Chevron и „ Лукойл ”.

Оперативните сдружения са имали опция да приспадат избрани разноски от приходите, преди да ги разделят с държавното управление по силата на съглашения за шерване на производството. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР