Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е много красиво малко куче, което

...
Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е много красиво малко куче, което
Коментари Харесай

Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е доста красиво малко куче, което е желано от феновете на аристократичните породи кучета. Той е съвършен придружител и е подобаващ и за малко жилище.

История на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол има антична история. Келтите са докарали в Британия кучета, които доста приличали на актуалния Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, още през XIII век. Оттогава красивите дребни кученца били постоянно споменавани в песните на уличните музиканти от Средновековието. Кучетата от тази порода се употребявали за лов, само че след прочут интервал от време тя се трансформирала напълно в декоративна порода.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолът станал едно от обичаните кучета на аристократите. Смятало се за симптом на добър усет, в случай че в дома на човек живее Кавалер Кинг Чарлз шпаньол. Породата носи името на крал Чарлз Втори, който живял през XVII век. По това време в кралския двор кучетата от тази порода били добре признати. За кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол се говорело, че те са основани от самия крал, по тази причина имат толкоз благороден тип.

Стандарт на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол доближава до 33 сантиметра височина и тежи от 5 до 8 кг. Това е малко куче с големи очи, удължена зурла и клепнали уши, които са украсени с красиви кичури, наподобяващи на коса. Опашката на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е права и образува една линия с гръбнака. Опашката в никакъв случай не е в успокоение. Някои стопани на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол купират опашката, само че това не е условие към стандарта на породата. Козината на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е като коприна на досег, дълга и мека.

Не се позволяват къдрици, а единствено леки талази. Върху лапите, ушите и опашката има по-дълга четина. Стандартът на породата позволява единствено четири оцветявания на козината. Това са блейнхейм - чисто бяла основа с кестеняви или златисто рижави петна, триколор - перлено бяла основа с черни и рижави петна, черно-рижав - черна основа с рижави петна, и рубинов. Кучетата с рубинов цвят на козината са тези, които са мрачно червеникави или блестящо рижави.

Грижи за Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е куче, което има потребност от човешка компания, само че не му е належащо непрекъснато да бъде галено и потупвано. На него му е задоволително, в случай че стопанинът му просто се намира наоколо до него - това му дава сигурност. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е съвършеното куче за по-възрастни хора, защото не е прекомерно интензивно и е със спокоен характер.

 Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол

Достатъчни са две къси разходки на ден - това ще даде на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол нужната доза от контакт с външния свят. Това не е куче, което ще тича във всички направления. То ще избра да върви умерено и постепенно до стопанина си. Тъй като лапите на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол са прекомерно къси, те не са подобаващи за бягане. Кучетата от тази порода не могат да съпровождат стопаните си, в случай че те обичат бягането.

Козината на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол не изисква прекомерно доста грижи. Препоръчва се тя да се разресва един път дневно, като се обръща особено внимание на местата зад ушите, на лактите и сред задните лапи. Добре е да се разресват с дребен гребен местата сред пръстите на лапите. Препоръчва се Кавалер Кинг Чарлз шпаньол да се къпе един път на месец, като се употребява шампоан за кучета с меко деяние. Добре е всеки ден да се почистват местата към очите на кучетата от тази порода, тъй като може да сълзят и да образуват грозни петна по козината. Основното, което желаят кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е стопанинът му да е наоколо.

В противоположен случай кучетата от тази порода могат да станат прекомерно сънливи, да изгубят интерес към всичко и да откажат да излизат на открито. Трябва да се следи положението на ушите на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, защото те са склонни към възпаление.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е подготвен да пътува на всички места със стопаните си. Интересното при кучетата от тази порода е, че те на драго сърце понасят къпането и нямат нищо срещу да бъдат преобличани десетки пъти с разнообразни дрешки. Към непознати Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е малко мнителен, само че са задоволителни няколко минути, с цел да може кучето да разбере, че няма от какво да се опасява.

Кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол понасят доста зле прекомерно горещите дни. Затова през лятото се предлага те да се извеждат единствено когато на открито е ветровито - рано заран и късно вечер.

Обучение на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е мъдро куче, което на драго сърце взе участие в научаването на нови команди и може да бъде научено да прави разнообразни трикове. Достатъчно е да похвалите кучето и по-късно да му дадете лакомство и то ще направи каквото поискате от него. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е игриво куче, по тази причина най-лесно ще го научите да извършва команди, като употребявате игровата форма на образование.

Хранене на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кавалер Кинг Чалз шпаньол може да се храни както със суха храна и консерви, по този начин и с натурални артикули. Трябва да имате поради, че тези дребни кучета имат потребност от задоволително количество протеини, които можете да им набавяте с телешко, пилешко, пуешко и агнешко месо. Не се предлага свинско месо, както и овнешко, защото те са прекомерно мазни, а Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е податлив към проблеми с тежестта.

Кучетата от тази порода на драго сърце похапват плодове и зеленчуци, кисело мляко и извара, както и твърдо сварени яйца. Кавалер Кинг Чарз шпаньол е добре да се храни най-малко един път седмично с хрущяли и сварени пилешки шийки. Не се предлага да храните вашия Кавалер Кинг Чарлз шпаньол с пикантна, солена, пържена, сладка, прекомерно гореща или прекомерно студена храна.

Заболявания на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол са склонни към продължителен недостатък на сърдечните клапи, а също по този начин към заболявания на гръбнака. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол от време на време страда от хидроцефалия, епилепсия, глаукома, катаракта, ушни инфекции. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е податлив към проблеми с дишането - той може да издава хриптящи звуци, да хърка мощно и да се дави. Ушите на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол са предразположени към инфекции. Някои представители на породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол страдат от синдрома на по този начин наречения провесен език - те просто не могат да го приберат във вътрешността. При скок от високо Кавалер Кинг Чарлз шпаньол може да получи извъртане на колянната капачка.

 Куче Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол

Любопитни обстоятелства за Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол са били обичани на доста художници - измежду тях са Тициан и Ван Дайк. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е куче, което епохи наред е било известно като куче за отопление. Когато било студено, стопаните им ги карали да лягат в краката им и да ги топлят цяла нощ.

През шестдесетте години на ХХ век породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол станала извънредно известна измежду членовете на английското кралско семейство. Двадесет години по-късно кучетата от тази порода станали любимци на президента на Съединени американски щати Роналд Рейган.

Куче от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол придружавало стопанката си - кралицата на Шотландия Мария Стюарт по пътя към изтезанието ѝ. Англичаните считат, че кучетата от тази порода смъкват равнището на стрес и по тази причина ги назовават кучета за комфорт. Затова Кавалер Кинг Чарлз шпаньол е обичан на хора, които работят под стрес. В холандското кралско семейство тази порода също е на респект.

Недостатъци на Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол не са нападателни, само че могат да ухапят стопанина си, в случай че той се пробва да им постанова физически санкции. По този метод кучетата от тази порода се пробват просто да се защитят. Те не са подобаващи за фамилии с прекомерно дребни деца, защото могат да одобряват зле неволния тормоз от страна на хлапетата и да ги нападат.

Кучетата от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол понасят доста зле самотата. Ако са оставени за прекомерно дълго време сами, те могат да придобият разрушителни привички и да се опитат да съсипят всичките ви движимости. По този метод просто желаят да ви накарат да им обърнете повече внимание. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол не е подобаващ за защита, защото вижда другар в безусловно всеки човек.

Ако желаете да си вземете кученце от породата, разгледайте нашите разгласи за джентълмен кинг чарлс шпаньол.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР