Като за пореден път се оправдават с пандемията, управляващите в

...
Като за пореден път се оправдават с пандемията, управляващите в
Коментари Харесай

ГЕРБ прехвърля на всички българи данъка на такситата в София

Като за следващ път се оправдават с пандемията, ръководещите в София от ГЕРБ желаят и през идната година всички данъкоплатци в страната, без значение къде живеят, да платят налога на водачите на таксита в столицата. Това се случва, макар че в града към този момент няма никакви ограничавания в напредването и макар че преди по-малко от година Столична община разреши на таксиметровите компании да вдигнат фрапантно цените си. Общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС оферират облекчение за таксиметровите водачи, оповестиха от Столичния общински съвет. Представителите на ГЕРБ Зафир Зарков и Християн Петров и шефът на транспортната комисия Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация ще внесат отчет, с който данъкът върху таксиметровия транспорт през 2023 година ще е в размер на 850 лева, от които единствено 300 лева ще се заплащат от превозвачите, а разликата ще се поеме от държавния бюджет, който би трябвало да компенсира бюджета на общината. По същия метод ръководещото болшинство в София понижи данъка на такситата и през ковидните 2021 и 2022 година

„ Аргументът на съветниците е, че в изискванията на траялата близо 2 години коронавирус конюнктура в страната и съществуващото интернационално състояние, прогнозите за икономическите последствия върху другите сектори е в непрекъсната динамичност, а оценката на икономическите резултати е извънредно комплицирана. Освен това се следи и фрапантно повишаване на разноските при даването на транспортни услуги с оглед фрапантно увеличените цени на горивата, ел. силата, разноските за личен състав. В предлагането се регистрира и спадът в потреблението на услуги, включително туристически, транспортни и други, в резултат на здравната и икономическата рецесия “, се споделя в претекстовете на вносителите да разпределят таксиметровия налог в София върху всички българи.

„ В този смисъл считаме, че са налице задоволително значими предпоставки, които постановат да се планува опазване на мярката за подкрепяне на таксиметровите превозвачи и през идната календарна година, по метода, осъществен през 2021г. и 2022г. “, показват още Зарков и Петров.

Въпреки че на 1 януари 2022 година таксиметровите услуги в София нарастнаха съществено, през септември фирмите от сектора желаеха ново покачване на минималната и оптималната цена за километър пробег.Както е известно, според Закона за автомобилните транспорти общинските препоръки дефинират долната и горната граница на цените за таксиметров транспорт на пасажери. Отколешна тактика на огромните компании в София е да возят на минималните цени и от време на време да желаят СОС да ги покачва.

Едното от настояванията на таксиметровия отрасъл в столицата през септември бе най-ниската и най-високата цена за транспорт да се вдигне с 15 на 100. По време на самото съвещание на транспортната комисия друго таксиметрово съдружие предложи нарастването да е 20 на 100. В началото на 2022 година цените на такситата се усилиха с към 40 %, като сега минималната дневна цена в София е 1,05 лева на километър, а минималната нощна – 1,21 лв.. Максималната денем пък стана 1,78 лева, а през нощта– 2,19 лева През зимата на 2021 година пък бяха увеличени и първичните такси, на които компаниите в София возят. Освен ново нарастване на цените, съюз „ Такси “ изиска още за поредна година Столична община да дефинира допустимо най-ниската ставка на налога за осъществяване на таксиметрова активност през 2023 година – 300 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР