Като всяко едно животновъдство, така и отглеждането на овцете си

...
Като всяко едно животновъдство, така и отглеждането на овцете си
Коментари Харесай

Съвети при отглеждане на овце

Като всяко едно отглеждане на животни, по този начин и развъждането на овцете си има своите особености и тънкости. Важно е да храните пълноценно и здравословно добитъка ви, като по този начин той да получава всички нужни хранителни субстанции. Само по този начин животните ще се развиват добре и ще раждат крепко потомство.

Съвети при развъждане на овце

Именно храненето е един от най-важните моменти при развъждането на всяко едно животно, както селскостопанско, по този начин и домашно. Често неопитните фермери позволяват много неточности в това отношение, като да вземем за пример да дават най-евтините храни на овцете си, които не са богати на всичките значими за тях минерали, витамини и микроелементи.

Това, от своя страна, може да докара до увеличена заболеваемост, само че и понижена работливост. Освен това дребните ще се раждат с ниско тегло, ще качват постепенно и също ще са предразположени към другите заболявания. Именно по тази причина в менюто на овцете наложително би трябвало да участват тези 5 хранителни субстанции:

1. Въглехидрати;

2. Протеин;

3. Минерали;

4. Витамини;

5. Вода.

Важно е да осъзнаете и това, че под термина " вярно хранене " се схваща съответното приемане на нужните хранителни субстанции, а не да прехранването на добитъка ви.

Дори да сте начинаещи фермери, би трябвало да разберете това, че точно вярното хранене е от първостепенно значение за здравето на животните ви. Не бива да ги храните единствено със плява, сено и евтини фуражи, защото по този начин не може да очаквате, че околението ще е крепко и мощно.

 Грижи за овцете

Старайте са да наситите менюто им с нужната сила, а точно добавяйки въглехидрати във фуражите и силажите. Също по този начин е значимо да не забравяте за това, че в менюто им би трябвало да участват протеините, които е най-добре те да са с дребна разградимост в стомаха. И не на последно място по значимост са минералите и витамините, които също би трябвало да участват в менюто на животните ви.

Съвети при развъждане на овце за животновъди:

1. Обръщайте изключително внимание на храненето на животните;

2. Винаги купувайте единствено здрави животни, защото в противоположен случай не можете да очаквате крепко поколение;

3. Никога не разплождайте дребните агнета или пък овцете с наднормено тегло;

4. Спазвайте всички препоръки за разплод на овце, като не допускате близкородствено кръстосване, което може да стане причина за редица болести при овцете;

5. Правилното развъждане на овцете е от изключително значимо значение за по-високата работливост на добитъка;

6. Редовни прегледи при ветеринари.

Обръщайте изключително внимание на тези препоръки, които ще ви оказват помощ да имате крепко и мощно потомство на вашите животни. Старайте се да не допускате неточности при развъждането на овцете ви, които биха могли да доведат до висока заболеваемост, ниска раждаемост и редица други проблеми.

Ако въпреки всичко имате някакви въпроси, тогава постоянно можете да се обърнете за помощ към ветеринар, който да ви помогне с вашия съответен случай.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР