Като всеки един голям празник, Великден е ден, в който

...
Като всеки един голям празник, Великден е ден, в който
Коментари Харесай

15 поверия и традиции за Великден, който трябва да знаем и спазваме

Като всеки един огромен празник, Великден е ден, в който хората гадаели какво ги чака в бъдеще и правили ритуали които да им донесат здраве и шанс. Вижте някои от най-разпространените поверия за Великден.

За едни от най-силните и значими поверия и обичаи, се смятат тези, които са свързани с Великден! Ето някои национални поверия за здраве и благополучие, запазили символиката си години наред.

1.Според старите хора, дете, родено през Страстната седмица или навръх Великден, ще има здраво здраве и доста шанс.

2. В нощта против Великден би трябвало да се внимава да не се подвига доста звук. Счита се, че в случай че сте прекомерно гръмогласни в нощта против Възкресение Христово, е допустимо да си навлечете гнева на злите сили и да привлечете в дома си неприятни сили.

3. Има поверие, че минути преди настъпването на Великден жена може да насочи молба с думите: " Възкресение Христово! Изпрати ми мъж, който да ми донесе доста благополучие! ", с цел да се сбъдне желанието.

4. В нощта против Великден донесете вода от бунар или налейте непосредствено от крана в кухнята. С тази вода поръсете стаята и изключително деликатно – детската стая. По този метод се прогонват греховете, неприятните мисли и злините.

5. Цели четиридесет дни след Великден православните християни се поздравяват между тях с поздрава, съгласно остарялата църковна форма – „ Христос воскресе! – Воистина воскресе!”!

6. Великден се чества цели седем дни, известни като Светлата Седмица. Всеки от тях е ярък – Светъл понеделник, Светъл вторник…

7. Според католиците на Великден би трябвало да си облечен в нови облекла, с цел да имаш триумф и шанс през цялата година.

8. Набраният на Великден здравец носи здраве и дългоденствие. Вярва се, че точно на този ден растението има вълшебен сили и лекува и защищава от заболявания.

9. Първото боядисано яйце на Великден би трябвало да е алено. По традиция с него се прави кръстен знак върху челото на всички членове от семействното, като се стартира от най-малкия.

10. Поверието е, че този, чието яйце остане крепко след боренето с яйца, ще е най-здрав през годината. А първото боядисано алено яйце се поставя пред домашната икона, с цел да закриля дома.

11. Има и вярване, съгласно което по едно алено яйце се дава на всеки посетител, който е пристигал вкъщи за Великден. Така благосъстоянието няма да върви в други къщи.

12. Вярващите смятали, и, че дами, които дълго време не успявали да забременеят, в случай че преспят една нощс алено яйце в пазвата, следващата година ще се радват на своя рожба.

13. В някои краища на страната резервират черупките от великденските яйца, тъй като имат вълшебен сили. Ползват се при баене срещу уроки. Бабите ги стривали на прахуляк, който употребявали при лекуване на разнообразни заболявания.

14. Поверие гласи, че, в случай че навръх Великден ви помоли за услуга или ваш остарял другар, и, даже човек който не обичате, или с който сте скарани, ви желае амнистия, би трябвало да помогнете и да бъдете положителни християни.

15. Вярванията отделят алегорично място и на великденския заек. Той е знак на изобилие и обилие. Традиционно се свързва с плодородието и изобилието, а в античните ритуали и вярвания даже с луната и нейните цикли.

Легенда гласи, че великденският заек в миналото бил огромна красива птица, принадлежаща на една богиня. Веднъж тя я трансформирала в див заек! Но тъй като той към момента е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги цялостни с яйца.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР