Като резултат от работата на много правителства - така председателят

...
Като резултат от работата на много правителства - така председателят
Коментари Харесай

Росен Желязков: Отпадането на мониторинга е резултат от работата на много правителства

Като резултат от работата на доста държавни управления - по този начин ръководителят на Народно събрание Росен Желязков дефинира отпадането на мониторинговия механизъм на Европейска комисия над България.

По време на своята публична аудиенция в Грузия Желязков съобщи, че България прави оценка напредъка на Грузия в реализирането на промени и е подготвена да даде поддръжка за тези, които са свързани с европейската и евроатлантическата вероятност на страната.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи, че страната ни приветства напъните, които Грузия поставя при осъществяването на дванадесетте рекомендации, дадени й от Европейската комисия през 2022 година и се надява през октомври 2023 година кандидатурата й да бъде обсъждана още веднъж дружно с тези на Украйна и Молдова.

" Да имаш положителни съседи е шанс. Да имаш положителни сътрудници е усърдие. Да имаш положителни другари е шансът, към който се стараем ". Това написа ръководителят на Народното събрание Росен Желязков в почетната книга на грузинския парламент.

" Ние твърдо поддържаме позицията за разширение на Европейски Съюз и като другари на Грузия ще поддържаме всичките старания, тъй като знаем, че това са старания на обществото към устрема за приобщаване към европейските полезности, само че и устрема към приобщаването за по-добро бъдеще на грузинската нация. А във връзка с устрема за участие в Северно-Атлантическия пакт ние сме посочили доста ясно нашата безапелационна поддръжка и неслучайно България три пъти е посолство за контакт поетия на Грузия - НАТО ", сподели Желязков.

Той посочи, че страната ни твърдо споделя разбирането за неприкосновеност на териреалната целокупност на Грузия.

" И осъждаме окупацията на териториите, които раздират грузинската национална териториална снага. Убедени сме, че тази наша позиция и все по-релевантна на фона на войната в Украйна и твърдо ще се противопоставяме на всички опити за фракционизъм и за нарушение на тереториялната целокупност ", разяснява ръководителят на Народното събрание.

" Оценяваме високо поддръжката на България по пътя ни към Европейски Съюз. Благодаря за безапелационното мнение на България по отношение на териториалния интегритет на Грузия ", сподели Шалва Папуашвили - ръководител на Парламента на Грузия.

Развитието на Южния газов кулоар е един от общите ни цели, акцентира Росен Желязков по време на срещата с грузинския министър председател. Като резултат от доста старания - по този начин Росен Желязков дефинира отпадането на мониторинговия механизъм на Европейска комисия над България.

" Това е резултат от работата на доста държавни управления и процеса стартира от дълго време. Още 2019г. беше ясно, че този механизъм е извършил своята роля, тъй че сега ние имаме и формалното удостоверение за това ", сподели Желязков.

Ние ще продължим да пазим Шенгенските граници, уточни той.

" Нашето предпочитание и нашите изпълнени критерии за участие и готовността ни за участие и по тази причина, че ние поставяме големи старания за бранене на шенгенските граници ще срещнат вътрешно-политически причини и във Виена и в Амстердам, за жалост, само че въпреки това пък приветстваме и позицията на Европейска комисия и Екологичен потенциал ", изясни ръководителят на Народното събрание.

Той посети задачата за наблюдаване на Европейския съюз и окупационната линия при село Одзиси. Росен Желязков отдаде респект с венец пред Паметника на починалите за териториалната целокупност на Грузия герои.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР