Настояща и служебна власт влязоха в задочен спор чии са

...
Настояща и служебна власт влязоха в задочен спор чии са
Коментари Харесай

Задочен спор чии са заслугите за отпадането на мониторинга

Настояща и служебна власт влязоха в неприсъствен спор чии са заслугите за отпадането на мониторинга.

Вицепрезидентът Илияна Йотова дефинира прекратяването на Механизма за съдействие и инспекция на Европейската комисия КАТО несъмнено една от най-хубавите вести за България в последно време.

" Усилията на доста български държавни управления, политици, евродепутати за всички тези 17 години се увенчаха с триумф ",Най-важното е, че отпадна един от най-шумно излаганите " причини " на някои европейски сътрудници за отлагането на участието на България в Шенген ", написа тя във Facebook.

А актуалният секретер по правните въпроси на президента и някогашен правосъден длъжностен министър Крум Зарков посочи заслугите на служебните кабинети.

" Днешното решение на Европейската комисия е най-категоричното опровергаване на изказванието, че с назначеното от президента Румен Радев служебно правитрество Българи се отдалечава от Европа. " Оказа се, че тъкмо противоположното -именно с напъните на тези държавни управления България осъществя най-големия си триумф за 10 години обратно. В днешното известие на Европейска комисия е маркирано, че работата е свършена през юни месец 2023 година ", сподели той.

Според премиера Николай Денков обаче актуалният постоянен кабинет и импортираните от него в Народното събрание законопроекти са значителната причина за днешното решение на еврокомисията. Подчерта, че с прекратяването на механизма беше отстранена още една преграда да бъдем равноправни с останалите страни от Европейски съюз във всяко едно отношение.

" Това е оценка за напредъка, който беше реализиран през последните месеци. Откакто проработи това Народно заседание бяха признати няколко значими законопроекта, чакани от доста години и Европейската комисия ясно си дава сметка, че ние сме тръгнали по правия път ", сподели Денков.

По-рано през днешния ден в взаимно съобшщенвие до медиите вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на правораздаването Атанас Славов показаха, че прекратяването на Механизма за съдействие и инспекция е самопризнание и безрезервна оценка, че с работата на държавното управление и Народното събрание българската страна е съумяла да реализира цитирам-фундаментални и устойчиви промени в региона на върховенството на правото. Темата комнетираха и депутатите.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС решението е още един мотив, който ще употребява България да убеди европейските институции да не стопират страната ни дружно с Румъния към Шенген.

" Гордеем се с това, че отпадна, уповавам се, че ще ни е от изгода при приемането ни в Шенген. Ние сме изпълнили всички условия за влизане в Шенген, това че отпада мониторингът, е още дна причина да влезем в Шенген ", разяснява тя.

Кирил Петков дефинира отпадането на мониторинга като голяма победа. И се обърна към министър председателите на Австрия и Нидерландия:

" Това е единствено стотният ден на това държавно управление и това е народен триумф. Искам да кажа, че това нямаше да стане без нас и желая да кажа, че акад. Денков и Мария Габриел работиха дружно и това е един голям техен триумф и триумф на цялото държавно управление. На Марк Рюте и на Карл Нехамер - присъединете се към европейски консенсус, време е да подкрепите България да влезе в Шенген, и Румъния ", сподели Петков.

" Отпадането на механизма е значима вест за България и доста добра вест за българския имидж. България стартира бавно да излиза от ролята на нормалния обвинен като най-корумпирана страна. Това е огромен триумф, наионален. Той се дължи на това, че нашите сътрудници виждат, че България има политически хайлайф ", уточни Христо Иванов.

От третата по големнина партия в Народното събрание бяха надалеч по-песимистични.

" Нищо не се е трансформирало, защото България по никакъв метод не е станала по-суверенна страна, вероятно и вие не сте го усетили, макар че се одобриха редица законопроекти, тъкмо с цел да падне този мониторинг. Всички те са под давлението на Европейска комисия и ни основават права и отговорности, които ни се диктуват извън. Именно по тази причина аз не смятам, че отпадането на мониторинга би трябвало да се одобри с фанфари, аплодисменти и така нататък ", сподели Петър Петров от " Възраждане ".

А съгласно Движение за права и свободи отпадането на механиозма е положителен знак, само че не са оптимисти зза приемането на България в Шенген през октомври.

" Това е триумф за държавното управление, за нас. Но най-важното в този момент е Шенген, след отпадането на това не виждаме никакви учредения това да не се случи, тъй като това е значимото з българите. След декември се надяваме да се случи, към този момент зависи и от всички дейности на държавното управление, само че главното е мигрантският напън да се овладее, което зависи главно от Министерство на вътрешните работи и да си свършат работата ", сподели Делян Пеевски.

От БСп не разясниха тематиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР