Като "младо правителство", попаднало "в перфектната буря". Така премиерът Кирил

...
Като "младо правителство", попаднало "в перфектната буря". Така премиерът Кирил
Коментари Харесай

Младо правителство в перфектната буря. Какви са посланията на управляващите към бизнеса

Като "младо държавно управление ", попаднало "в съвършената стихия ". Така министър председателят Кирил Петков дефинира обстановката, в която се намира сега ръководещата коалиция в България.

Като аргументи Петков уточни войната в Украйна, енергийната рецесия и "хибридните офанзиви ", на които е подложена страната. Въпреки това обаче той сподели, че вижда и нови благоприятни условия за бизнеса, родени в резултат на тежката обстановка.

Думите му бяха отправени по време на, проведена от "Капитал ", в "София тех парк ". Водеща тематика на форума тази година беше рецесията в Украйна и следствията за Европа и България. В срещата с изключение на Петков взеха присъединяване още осем от министрите в кабинета, както и ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров и политологът Иван Кръстев.
Отношенията с Русия
Едно от главните послания на кабинета във вторник беше потребността от ясна позиция по отношение на Русия.

"Трябва да разграничим нашата обвързаност към Русия, която е на база просвета, на база другарства, с режима на Путин ", сподели Петков при откриването на срещата.

"Тези неща не са едно и също ", добави той и поздрави съдружните си сътрудници от Българска социалистическа партия за това, че по думите са подкрепили "мерките против Русия ".

Според Петков в обстановка на война е разумно да се чакат "хибридни офанзиви ", идващи от Москва. Премиерът обаче дефинира като измяната сходни офанзиви, идващи от български политически субекти, като като даде за образец държанието на младежката организация на ГЕРБ в обществените мрежи. По-рано той упрекна групировката, че са употребявали спонсорирани изявления в обществените медии, с цел да.

"Там имам по-негативно възприятие спрямо съветската хибридна война. Така че тези бананови кори, които идват от съветски хибридки, ще ги поемем, само че българското изменничество ме отвращава ", сподели Петков.
Енергийната рецесия
Голяма част от форума беше отдадена на енергийната рецесия, което министър председателят дефинира като "измерение на войната ". Той, както и министърът на финансите Асен Василев обаче пробваха да успокоят представителите на бизнеса, че страната работи в посока диверсификация и застраховане на доставките на петрол и газ.

"Реалността е, че нямаме магическа пръчка. Световната обстановка с войната подвигна цената на газа до тези равнища ", сподели Петков. Той заяви, че през тази седмица ще инспектира градежа на интерконектора с Гърция.

"Надявам се, че до края на юни този план ще бъде приключен. Това е голям приоритет за България и аз съм го взел на ръчно ръководство ", уточни още той.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев от своя страна сподели, че страната има проект при положение, че доставките на природен газ и нефт спрат. По думите му в границите на Европейския съюз към този момент се приказва за общи покупки и контракти за природен газ и за нефт, както и за синхронизирана политика на равнище Европа.
Кризата като опция
Премиерът Петков разяснява също по този начин, че държавното управление се пробва да употребява рецесията в Украйна и като опция. Той даде за образец диалозите с компанията "Гугъл ".

"Гугъл " имат една "дивизия против хибридните офанзиви " и им казахме - в случай че желаете да сте конкурентоспособни, би трябвало да сте някъде, където проблемите са най-тежки ", сподели Петков.

"Казахме: Елате да си играете тук в пясъчника на България, до момента в който сега ни бомбардират с всевъзможни хибридни офанзиви и да създавате инвестиция и софтуерно познание въз основата на това ", добави още той и уточни, че от компанията са харесали концепцията.

Министър на нововъведенията и растежа Даниел Лорер разяснява и различен аспект на "кризата като опция ". Според него потребността от работна ръка в България е голяма и бизнесът би трябвало да се възползва и да наеме всеки украинец, който се откри в страната.

"Няма да ни е елементарно чисто административно да приемем бежанците, администрацията има сериозна потребност от преструктуриране и енергизиране, с цел да посрещне толкоз мигранти, само че резултатът от тяхното идване ще е извънредно позитивен ", разяснява Лорер.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР