Като млад човек съм ангажиран лично с културните дейности в

...
Като млад човек съм ангажиран лично с културните дейности в
Коментари Харесай

Приоритет на Хекимян в областта на културата: София да продължи да бъде столица на духа

„ Като младеж съм зает персонално с културните действия в София. Аз съм човек, който обича да върви на спектакъл, на концерти, да гледа филми. С доста от вас сме се срещали около работата ми на публицист и сме си подавали ръка в сложни моменти. Освен пътната инфраструктура и детските градини, ние би трябвало да работим за опазване на своя дух и завещание “,казва пред софийски културни дейци и интелектуалци Антон Хекимян.

Предвид досегашната специалност на претендента за кмет, изреченото от него звучи почтено, намерено и като подготвеност за работа, тъй като има една такава специфичност в съзнанието на българите, още от времето на Възраждането, че заетите с книжовна активност, с журналистика, с публицистика, са ангажирани и с функционалността да поемат висока отговорност за културното развиване на нацията, да подкрепят напредъка на креативната стопанска система в града, в който работят.

С тази задача Хекимян би се справил, тъй като той носи от предходната си професионална роля умения за действеност, аналитичност, незаинтересованост в анализите и отговорност. В този смисъл, като претендент за кмет, публиките го натоварват с упования фактически да подкрепя развиването на креативната стопанска система в София, която заема четвърто място по добавена стойност в стопанската система на столичния град.

Какво съответно е значимо за бранш „ Култура “ в София, съгласно управническата стратегия на някогашния публицист?

На първо място това е повишението на заплатите на заетите в креативната промишленост с още 20%. „ В Столична община бюджетът за просвета е по-голям от този на национално ниво. В София бюджетът за просвета е 3,4%, а в страната е 0,4%. Това демонстрира отношението към бранша. “, прецизира Хекимян.

Изключително значими в програмата на претендента за столичен кмет са и вложенията в културната инфраструктура. Те включват завършването на главния ремонт на спектакъл „ София “, „ който става доста прекрасен “, дава оценка Антон Хекимян. „ Реновираме Кукления спектакъл и намираме нов дом на Общински спектакъл „ Възраждане “, който в този момент работи на доста малко пространство в постройката на Столичната библиотека на площад „ Славейков “. А постройката на Столичната библиотека би трябвало да бъде реставрирана за отбелязването на 100-годишнината ѝ “, разяснява целите журналистът.

„ Изграждаме културни центрове в двата най-големи софийски региона „ Младост “ и „ Люлин “. Защото културата не би трябвало да е съсредоточена единствено в центъра. А наоколо до Централна гара ще бъде построена многофункционална зала със модерни места за културни събития - по този начин оформяме второстепенен градски център. И това е методът да променим изцяло образа на този регион - с целенасочени вложения и смяна на средата “, ангажира се Хекимян.

Според него, Столична община е основала доста сполучлив модел за поддръжка на създателите – това са стратегиите „ Култура “ и „ Календар на културните събития “, за които от ГЕРБ разясняват, че са най-големите меценатски стратегии в културата в страната. Антон Хекимян прибавя, че в проектите му е те да бъдат надградени с „ разширение на активността, в това число с нови фестивали, които да притеглят още публики - както софиянци, по този начин и посетители от чужбина “.

Това развиване в посока фестивали няма да бъде единствено в областта на киното и музиката, само че и поддържа основаването на огромен интернационален книжовен фестивал в София.

За Хекимян е доста скъпа връзката сред обучение и просвета. Създаването на стратегии за поощряване на четенето и приобщаване на децата към изкуството, е концепция, на която държи. За реализацията ѝ ще се употребява капацитетът на общинските културни институти: театри, галерии, музеи.

В проектите на ГЕРБ-СДС за идващото четиригодишно ръководство на София е заложено надграждане на програмата „ Културно завещание “, с която Столичната община финансира плановете за реституция на сгради-паметници на културата. „ Старите софиянци “ постоянно са педантични по въпроса за опазването на духа на тогавашна София. В тази връзка въвеждането на наложителни стандарти при реставрирането и поддържането на постройките в Историческия център е предпочитан въпрос.

За страдание обаче сме очевидци и на притежатели на такива сгради-паметници на културата, които съзнателно, или посредством безучастие, унищожават скъпото завещание. Затова са наложителни измененията в Закона за културното завещание, които да основат механизъм за насилственото им придобиване от общините, считат от ГЕРБ.

От партията, издигнала Хекимян за кмет на столицата, работят по план, взаимно с Националната художествена академия, за възобновяване на главната постройка на Академията и превръщането ѝ в културен център. Довършват и реставрацията на Минералната баня в регион Овча купел - един от най-важните обекти за запазване на архитектурното завещание на София. Трябва да се възстановят и две от крилата на Централната минерална баня - емблематична постройка в центъра на София, монумент на културата с национално значение.

За да продължи да бъде София столица и на духа.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР