Като министър на околната среда и водите е въпрос и

...
Като министър на околната среда и водите е въпрос и
Коментари Харесай

RDF отпадъците като червена лампа и надбягване с времето за МОСВ и Столична община

Като министър на околната среда и водите е въпрос и на политика, и на вярно обмисляне по какъв начин ще се позволи този сериозен проблем и какво ще се прави този RDF като се отдели от инсталациите за механично отнасяне. Трябва да бъдем всички реалисти - този проблем назрява и упованията, в случай че не се подхващат съответните дейности, да придобие огромни размери.

Toва съобщи на служебният екоминистър Росица Карамфилова на взаимен брифинг с кмета на София Йорданка Фандъкова пред публицисти по отношение на план " Проектиране и създаване на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF - трета фаза на интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци на Столична община "

По думите ѝ към този момент е реалност, че със средства по Оперативна стратегия " Околна среда " планът за финансиране на " Топлофикация " - София на RDF няма да се извърши . По-правилно и по-редно е, че би трябвало да се кажат обстоятелствата такива, каквито са. Важно е освен кой какво е приказвал, а кой какви дейности е подхванал. С този брифинг Столична община ще разгласи желанията си по какъв начин вижда развиването на плана, а аз ще афишира какви дейности Министерство на околната среда и водите е подхванало, с цел да не допусне загуби на средства от плана, изясни Карамфилова.

Тя уточни, че размерът, който е избран по програмата е над 177 млн. лева като обща стойност. Министерство на околната среда и водите са дали 40% задатък в размер на 70 млн. лева, който към момента е разполагаем. За Министерство на околната среда и водите е значимо да се вземат виновни решения и да се проучва картината такава, каквато е както и да няма страсти и обвинявания, означи Карамфилова. Сериозната алена лампа е, че допустимостта на разноски по оперативната стратегия е до края на декември 2023 година, посочи екоминистърът.

Водена е връзка с над 200 писма с подавани вероятни други възможности и решения по проблема. Средствата, които остават са в размер на към 30 млн. лева и ще бъдат индексирани за контракти поради високата инфлация. Проактивните дейности от страна на оперативната стратегия ще доведат до осъществяване на плана и понижаване риска от загуба на средства, увери Карамфилова.
 Демократична България скочи против построяването на цех за изгаряне на боклуци в центъра на София
Демократична България скочи против построяването на цех за изгаряне на боклуци в центъра на София

Проектът бил нездравословен и непотребен

" Можеше да водим диалога с вас на 1 април 2023 година когато щях да кажа, че е изминал срокът за опцията и е пропусната опцията Столична община да направи каквото и да било. Нямаме време, нито благоприятни условия по този начин, че първо пред нас следва упоритостта и екипът на оперативната стратегия да започва договаряния с Европейска комисия, да се промени оперативната стратегия и да се предоговори с Европейска комисия да отпадне основният знак за осъществяване на плана. С сполучливото предоговаряне ще спасим опцията от налагане на плоска финансова промяна - милионите са големи ", безапелационна бе Карамфилова.

Тя подчертава, че този месец и половин до април месец, е освен надпреварване с времето, а е стратегически значим за смяна на оперативната стратегия. " Нито ще мога в границите на актуалният кабинет да се позволи казусът на Столична община, само че като министър смята, че е отговорно да се даде проект за деяние, да се начертаят съответни стъпки, послания и време за взимане на решения ", акцентира екоминистърът.

Тя уточни, че Министерство на околната среда и водите е научило значим урок - да бъде добър собственик на средствата, които се дават за политики, свързани с околната среда.

Кметът на София Йорданка Фандъкова добави, че от самото начало си е давала сметка, че този план е сложен, опасности, само че е значим за града. За да се вземе отговорно решение, откакто процедурата е прекъсната от възложителя - Топлофикация София е по-добре да се изпрати писмото от ръководещия орган и да се работи по други разновидности, изясни градоначалникът.

Фандъкова подсети какво планува планът и означи, че главната процедура за избор на реализатор била обжалвана на всички вероятни инстанции от участниците в състезанието. Това напрактика докара до закъснение от 2 години, което не може да бъде обезщетено в късия оставащ период, което основава големи опасности за Столична община и програмата, посочи Фандъкова.

Тя добави, че към този момент има диалози с циментови фабрики, с цел да може инсталацията краткотрайно да бъде оползотворена. " Проектът имаше опозиция на всяка крачка с всички обжалвания. Тази апаратура е значима освен за отпадъците на София, а за диверсификация на горивото на " Топлофикация " -София.

Подготвя се и кандидатстване по други механизми и като най-реалистичен, добър и подобаващ е разпознат европейски механизъм, както и Фондът за рационализация ", сподели Фандъкова. Част от средствата по плана ще бъдат изпълнени други планове на Столична община.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР