Като художник, математик и изобретател Леонардо да Винчи без съмнение

...
Като художник, математик и изобретател Леонардо да Винчи без съмнение
Коментари Харесай

Леонардо да Винчи е страдал от хиперактивност и дефицит на внимание

Като художник, математик и откривател Леонардо да Винчи без подозрение е бил талантлив занаятчия. Но “неговите съвременници в никакъв случай не биха могли да схванат или да простят неналичието му на дисциплинираност ”, пишат откриватели в списание „ Brain “.

Всъщност, когато да Винчи се е хвърлял от задача към задача, той е оставял много от творбите си незавършени – това се отнася и за фамозната „ Мона Лиза “, настояват учещите творчеството му. Но обвиняването в липса на дисциплинираност е прекомерно опростено, споделя Марко Катани, професор по невроанатомия и психиатрия в „ King’s College “ в Лондон. Вместо това, той счита, че е евентуално да Винчи е страдал от недостиг на внимание и хиперактивност. Катани споделя, че историческите доказателства демонстрират, че склонността на Леонардо да Винчи да прехожда бързо към разнообразни задания, навика му да работи през нощта и да разчита на къси дрямки са признаци на безпокойството, които могат да дойдат със синдром, наименуван ADHD (Дефицит на внимание и хиперактивност). Други настояват, че левичарството на да Винчи сочи към дислексия, като се аргументират с правописните неточности, допускани от гения и огледалното му писане.

Както дислексията, по този начин и левичерството са постоянно срещани измежду хората с ADHD, както е известно като разследване от “атипичното владичество на едно от мозъчните полукълба “. Тъй като да Винчи резервира езиковите си умения след инсулт в ляво полукълбо, Катани има вяра, че има „ противоположна доминация на дясното полукълбо върху езиковите умения “, намерено при по-малко от 5% от хората. “Убеден съм, че ADHD е най-убедителната и научно-правдоподобна догадка ”, споделя професор Катани. Остава ни да се чудим какво би било въздействието на работата му върху историята, в случай че Леонардо е можел да бъде по-последователен и концентриран в заниманията си. Други откриватели настояват, че в противен случай ADHD може да изясни достиженията на да Винчи. Хората с ADHD могат да „ се съсредоточат интензивно… върху тясна област “ и „ да засилят творчеството си там “, споделя представител на „ Royal College of Psychiatrists “ пред CNN./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР