Като хора ние често се смятаме за краен продукт на

...
Като хора ние често се смятаме за краен продукт на
Коментари Харесай

Еволюцията не е спряла: Ето как ще изглежда човек в бъдеще

Като хора ние постоянно се считаме за краен артикул на хилядолетна еволюция. Това ни е дало неправилната визия, че към този момент не се развиваме. Учените обаче знаят, че това не е по този начин. Всъщност в този момент хората се развиват по-бързо, в сравнение с когато и да било през последните 250 години.

Разбира се, еволюцията протича в продължение на десетки хиляди години, заради което доста от тези промени остават относително незабелязани за нетренираното око. При това състояние, в случай че хората не престават да еволюират, значи ли това, че нашият тип ще наподобява друго след хиляди години?

Повечето учени са съгласни, че това ще е по този начин, само че по какъв начин тъкмо ще изглеждаме, е предмет на полемика. Преди няколко години един академик и един художник се събраха, с цел да създадат някои прогнози, и резултатите са меко казано забавни.



Еволюция на човешкото лице за 100 хиляди години

През 2007 година художникът и откривател Николай Лам си партнира с компютърния генетик доктор Алън Кван и предлага три илюстрации. На първата той изказал догадка по какъв начин бихме могли да изглеждаме след 20 хиляди години, на втората - след 60 хиляди години, а на третата - след 100 хиляди години в бъдещето.

Според Лам това е " една допустима времева линия ", която регистрира както човешката еволюция, по този начин и напредъка в технологиите и генното инженерство. Лам и Кван си показват едно допустимо бъдеще, в което хората ще имат доста по-големи благоприятни условия да управляват човешкия геном и в което средата им на живот може да е доста по-различна от нашата.

Ето някои от главните промени, които биха могли да се случат, и аргументите, заради които те биха могли да настъпят, съгласно Кван и Лам:

По-голямо чело

Човешкото чело усилва размера си от XIV и XV век насам. Според учените, когато се мерят черепи от това време и се съпоставят с нашите, днешните хора имат по-слабо изразени черти на лицето и по-високи чела. Следователно наподобява разумно да си представим бъдеще, в което черепите ни не престават да порастват, с цел да поберат все по-големи мозъци.

Променени черти на лицето

Като се има поради напредъкът, който към този момент сме постигнали в региона на генното инженерство, Кван основава някои от своите хипотези на догатката, че след 60э хиляди години ще бъдем още по-напред. Той твърди, че по-голямата дарба за надзор на човешкия геном ще значи, че еволюцията ще има дребен резултат върху чертите на човешкото лице. По създание лицата ни ще се трансформират според от човешките желания - като да вземем за пример по-големи очи, по-изправен нос и по-голяма симетричност сред двете страни на лицата ни.

Той също по този начин допуска, че до тогава е допустимо хората да стартират да колонизират други планети. Хората, живеещи тук-там, които са по-далеч от Слънцето и затова са по-слабо осветени, може да усилят очите си, с цел да подобрят зрението си. Кожата също може да стане по-тъмна, с цел да се понижи увреждането от ултравиолетовите лъчи отвън защитната атмосфера на Земята.

Освен това той предлага хората да имат по-дебели клепачи, а челната кост под веждите им да е по-изразена. Това ще помогне на хората да се оправят с разрушителното влияние на галактическите лъчи. Вече виждаме тези резултати при днешните астронавти.

Кван споделя, че през оставащите 40 хиляди години тези черти, които хората са избрали, ще станат още по-изразени. Възможно е след 100 хиляди години очите на хората да вземем за пример да наподобяват по-големи огромни спрямо това, с което сме привикнали през днешния ден.

The evolution process hasn't stopped!
— Atheists In Kenya Society (@AtheistsInKenya)
Функционални потребности

Други, по-малки промени могат да бъдат неща като по-големи ноздри. Това ще разреши на хората да дишат по-лесно, когато живеят на други планети. Хората може да имат по-гъста коса, с цел да поддържат топлината на по-големите си глави. В ера обаче, когато можете да измененията генетично съвсем всяка своя линия, Кван допуска, че чертите, които ни карат да изглеждаме естествено човешки, ще станат по-благоприятни.

" Това ще бъде все по-важно за нас в ера, в която имаме опция да дефинираме всяка линия ", споделя той.

Това ще повлияе на метода, по който използваме носимите технологии. Дискретни импланти, които наподобяват естествено човешки, ще заменят Гугъл glass и iWatch. Може би ще имаме устройства като информационни контактни лещи, вградени наночипове или всевъзможен брой съвсем невъобразими технологии.

По създание хората ще желаят да бъдат включени безжично, с " съвършени ", естествено изглеждащи човешки лица. Това, което ще бъде естествено за тези бъдещи хора, обаче може да ни се стори извънредно необичайно.

Несъгласие в света на генетиката

След като Кван и Лам разгласиха своите художествени изображения на вероятните бъдещи хора, измежду генетиците настъпи прочут скандал. Матю Харпър, който по това време пишеше за „ Forbes “, твърди, че Кван и Лам не приказват за еволюция. Вместо това те говорели за генно инженерство. Според Харпър, Кван даже не е направил това доста добре.

" Той го прави ненапълно наивно, като предвижда, че единствените промени, които ще настъпят, ще бъдат повишен мозъчен дънер и уголемени очи, с цел да можем да използваме компютъризираните контактни лещи, които явно ще заменят Гугъл Glass ", сподели той.

Харпър също по този начин посочи, че от позиция на еволюцията 100 хиляди години в действителност са релативно къс интервал от време. По тази причина той твърди, че физическите разлики при хората ще бъдат доста по-слабо изразени.

Освен това той посочи, че мозъците ни наподобява се свиват, а не порастват. И най-после, Харпър твърди, че технологията за смяна на незначителни аспекти от външния ни тип е прекомерно надалеч. Достатъчно надалеч, с цел да е невероятно да се мисли за това интелигентно. Той беседва с редица генетици и стига до едно умозаключение: Хипотезата на Кван и Лам е по-малко просвета и повече научна фантастика.

The Evolution of the Human Face. (Evolution of Life)
— James Gingerich #B2B #Technology #Influencer (@jamesvgingerich)
Отговорът на Кван

Кван дава отговор на рецензията на Харпър, като декларира, че работата му е просто нечиста сделка, която е показана неправилно като прогноза. Той също по този начин посочи, че в проучванията си постоянно употребява думата " може би ". По създание той споделяше, че има огромна възможност да сгреши изцяло.

" Оперативната дума " може би " трансформира изказванието в екзистенциално изказване, което значи, че съществува ненулева възможност обещано събитие да се случи. Като се има поради, че сме съгласни, че никой не може да направи безусловно изказване за бъдещето, по същия метод не можете да твърдите, че познавате отрицанието на екзистенциално изказване, което единствено по себе си е безусловно изказване, като да вземем за пример " това не е методът, по който лицето може да наподобява... " или неговия еквивалент " няма никакъв късмет човешкото лице да наподобява като това ", сподели той.

Това всъщност е доста еластичен метод да се каже, че никой не може дефинитивно да каже, че догатките му са правилни, в това число и той самият. Това обаче също по този начин значи, че никой не може изрично да каже, че те са неправилни. Защо? Защото колкото и да се стараем, не можем да предвидим бъдещето. Поне не можем да го създадем със стопроцентова акуратност.

И по този начин, по какъв начин ще наподобяват хората след 100 хиляди години? Дали измененията ще се дължат на еволюцията, или на генното инженерство?

Може би ще наподобяват като картините на Кван и Лам. А може би ще наподобяват напълно друго. Истината е, че няма да разберем, до момента в който не стигнем до такава степен.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР