Като докладчик в сянка по становището в Комисията по култура

...
Като докладчик в сянка по становището в Комисията по култура
Коментари Харесай

Момчил Неков: При изпълнението на новата програма „Дигитална Европа” с преференция трябва да се ползват по-бедните и слабо заселени райони в ЕС

„ Като докладчик в сянка по мнението в Комисията по просвета и обучение към Екологичен потенциал по предлагането за правилник на Европейския парламент и на Съвета за основаване на програмата „ Дигитална Европа ” за интервала 2021 – 2027 година, направих доста промени, свързани най-много с балансирането сред по-бедните и едва обитаеми райони и по-развитите такива и с необходиостта от равнене на цифровите умения.
Трябва да се обърне съществено внимание и на сигурността, и на свободата на словото в цифровото пространство, както и на софтуерното „ закъснение " на Съюза от Китай, Съединени американски щати и Япония. А при разпределянето на Хъбовете за цифрови нововъведения, които ще играят основна роля при осъществяването на програмата, с преференция би трябвало да се употребяват по-бедните и едва заселени региони в Съюза. " Това сподели Момчил Неков от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал във връзка гласуването.

Според него програмата с изключение на, че би трябвало да се преценява със характерните потребности и характерния човешки и стопански капацитет на всяка държава-членка, би трябвало да обърне внимание и на тези 70 000 000 европейски жители, които нямат даже базови цифрови умения, тъй като по този начин ще се сътвори самобитна бездна сред европейските жители. „ Цифровизацията би трябвало да е от изгода за жителите, за всички тях, а не да им основава допълнителнио усложенения и още повече да разделя обществото, и то да отива в двете крайности, на високотехнологични знания за едни и никакви цифрови знания за други. Всички знаем, че светът върви към цифровизация и с тази стратегия би трябвало да създадем по този начин, че всички европейци да са готови за това, а не след време да имаме двойно повече изоставащи в сферата хора, които да не могат да намерят работа и реализация. Затова напъните ни би трябвало да са ориентирани преди всичко към изоставащите, небогати и обезлюдени райони, а по-късно към по-напредналите, които да се развиват още по-напред ", добави евродепутатът.

Програмата в региона на цифровите технологии за Европа (Digital Europe) е нова стратегия и е включена в идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021 – 2027 година, като разполага с бюджет от 9,2 милиарда евро. Основната цел на програмата е да се направи по този начин, че цифровата промяна в Европа да бъде от изгода за жителите и предприятията. Тя ще даде опция да се влага повече в цифровата стопанска система и цифровото общество.

Програмата слага акцент върху пет характерни цели: 1) Високопроизводителни изчислителни технологии - Суперкомпютри, 2) Изкуствен разсъдък, 3) Киберсигурност и доверие, 4) Задълбочени цифрови умения и 5) Гарантиране на необятно потребление на цифрови технологии в стопанската система и обществото.

# # #

За Момчил Неков:

Член на Екологичен потенциал от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;

Член на Комисията по „ Земеделие и развиване на селските райони " ;

Член на Комисията по „ Култура и обучение " ;

Член на делегациите на Екологичен потенциал за връзки с Китай и с страните от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развиване, за климатичните промени, за развиване на туризма, културното завещание и европейските културни направления, за спорта.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР