Като част от проекта Ваканция, ура 2019, който събира добри

...
Като част от проекта Ваканция, ура 2019, който събира добри
Коментари Харесай

Какаови кексчета с малини и шоколад

Като част от плана " Ваканция, ура 2019 ", който събира положителни хрумвания за превозване на свободното време през летните месеци отвън учебно заведение, " Детски Дневник " ще разгласява поредност от хрумвания за здравословна и забавна храна, която можете да приготвите дружно с дребните или да оставите напълно в ръцете на по-големите деца.

Автор на рецептите е Станка Стоянова - обществен бизнесмен и кулинарен блогър. Тя е част от Управителния съвет на фондацията " За храната ", която си слага за цел да откри социална поддръжка за основаването на привички за здравословно, пълноценно и природосъобразно хранене на децата във всички възрасти (още за фондацията прочетете тук). " Детски Дневник " разгласява рецептата от блога й Know how to cook.

Кескчетата са прелестни, толкоз меки и нежни, а леко киселия привкус на малините идеално контрастира на деликатната им наслада. Шоколадовата глазура идеално добавя вкусовата комбинация и прави кексчетата неустоимо привлекателни и пристрастяващи. Ако нямате малини, заместете ги с различен плод.

Необходими артикули:

За 14-16 броя:

2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 1/4 ч.ч. нерафинирана кафява захар мусковадо
300 мл вода (1 ч.ч. + 3 с.л.)
110 мл олио от гроздови семки (1/3 ч.ч. + 2 с.л.)
4 с.л. какао
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода
1/4 ч.л. бурбонска ванилова захар
1/2 ч.л. оцет
щипка сол
28-30 броя малини

*чаените чаши са с съдържимост 250мл.

За шоколадовата глазура

100 г естествен шоколад ( най-добре 75% какао)
1 с.л. олио от гроздови семки (или друга желана растителна мазнина)

Начин на подготвяне
 Какаови кексчета с малини и шоколад
© Станка Стоянова

В купа смесете брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте доста добре, прибавете захарта и още веднъж разбъркайте. В друга купа смесете течните съставки. Изсипете течните съставки при сухите и разбъркайте, до момента в който получите хомогенна кексова примес.

Включете фурната на 170 градуса с обдухване. Във форми за мъфини поставете хартиени капсули и напълнете всяко гнездо до към 1/3 от размера му. Във всяко гнездо поставете по 2 малини и покрийте с още кексова примес, до момента в който се запълни до към 3/4 от размера му.

Изпечете кексчетата за към 15-20 минути. Проверете с съчка за зъби дали са добре изпечени. Извадете ги от фурната и от формите за печене и ги поставете върху решетка, с цел да се охладят.

Начупете шоколада на части, поставете го в огнеопорна купа, прибавете олиото и го разтопете на водна баня. Полейте всяко кексче с малко количество от шоколадовата глазура.

В рубриката " Ваканция, ура 2019 " ще откриете още предписания - за телешки кюфтета с тиквички и печени чушки, доматена чорба, пица с блат от тиквички и кайсиев сладолед с босилек.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ваканция, ура 2019 (51)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР