Като български министър на правосъдието и като юрист не мога

...
Като български министър на правосъдието и като юрист не мога
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Не мога да приема, че в България ще завършват право хора, които не са закърмени с фундаменталните ценности за човешките права и свободи

" Като български министър на правораздаването и като правист не мога да приема, че в България ще приключват право хора, които не са закърмени с фундаменталните полезности за човешките права и свободи. Не мога да приема, че България ще има Висш правосъден съвет, който ще приема апела на Международния углавен съд за присъединяване с експерти в следствието на военните закононарушения в Украйна за сведение, без спор. Мисля че това е дълг на всички нас и изключително на научната общественост, да не се позволява в България да приключват право младежи с такива ценностни дефицити. Не мога да допускам, че това се случва в България! ", не скри страстта си министър Йорданова във връзка решението на Висш съдебен съвет от 29 април 2022 година

Тя откри конференцията " 30 години България в Съвета на Европа - господство на правото, народна власт, права на индивида ", проведена от департамент " Право " в Нов български университет с думите: " Няма да сервирам одобрение, ще приказвам за това, какво имаме да свършим дружно, тъй като България чества 30 година от присъединението си към Съвета на Европа в мъчно време. Само на няколко стотин км от България се води война. В Европа се води война! Тогава, когато Съветът е бил основан и България надлежно години по-късно се причислява, една от задачите на тази организация е да не се позволяват такива обстановки. Това идва да ни покаже, че полезностите, зад които застава и отстоява Съветът на Европа би трябвало да се отстояват всекидневно. Ние би трябвало да посрещаме тези провокации с кураж, да отстояваме полезности с гръбнак и ежедневни старания ".

Министър Йорданова напомни, че: " Съветът на Европа беше основан да отстои три групи полезности - човешките права, демокрацията и несъмнено, господство на правото. Тези огромни тематики са измежду целите и на днешния политически дневен ред, както на държавното управление, по този начин и на Народното събрание. В България към момента има институционални, законодателни и правоприлагащи дефицити в огромния пиедестал - върховенството на правото.

Министърът на правораздаването даде образец, че към сегашния миг в България към момента липсва ефикасен механизъм за следствие и търсене на отговорност на Главния прокурор. " Решението по делото " Колеви " идва да ни каже тъкмо това. 12 години по-късно, ние още не сме съумели да се оправим с този въпрос ", означи тя.

" Осъзнавайки този огромен законодателен и институционален проблем, мярка в тази посока беше включена и в Националния проект за възобновяване и резистентност, признат единствено преди няколко седмици от Европейска комисия. Това е една от огромните промени, които България е дала обещание да направи. Съобразно подхванатото в този проект, този закон би трябвало да стане настоящо право през януари идната година. " До края на юни Министерство на правораздаването ще бъде готово със законопроект, който ще даде на необятно публично разискване.

Беше показан и различен огромен проблем, по чието решение се работи - ефикасното наказателно правосъдие, изключително в досъдебна фаза. До края на месец юни Министерство на правораздаването ще показа и този законопроект за необятно публично разискване.

Следваща огромна тематика за екипа на министър Надежда Йорданова е законодателната уредба по отношение на отнемането на нелегално добитото имущество. " Решението по делото " Тодорови " от предходната доста ясно демонстрира, че имаме законодателен проблем. Съществуващото българско законодателство нарушава Конвенцията и ние би трябвало да реагираме законодателно ", обясни министър Йорданова и открои и още един законов недостиг - казусът със специфичните разследващи средства, по който взаимно с Министерство на вътрешните работи също ще се работи интензивно.

" Искам да изляза отвън проблемите на правосъдната власт, тъй като фокусирани върху това, което е обвързвано с чувството за неналичието на правдивост, ние забравяме уязвимите групи. България към момента не може да надскочи архаичното мислене и да премисли уредбата на хората, които са сложени под забраняване. Това е ценностен проблем и е една от тематиките, заради която ще упорствам да бъде отворена Конституцията ", акцентира Надежда Йорданова.

Според нея Съветът на Европа бързо дава отговор на провокациите на актуалния живот. Пример за това е Конвенцията за закононарушенията в кибернетичното пространство, към която към този момент е подготвен и вторият протокол. Той регламентира събирането и съхранението на доказателства в електронна среда и България ще бъде една от първите страни, която ще подпише този документ.

Надежда Йорданова прикани фундаменталните човешки права да станат неизменима част от образованието, като напомни, че Министерство на правораздаването работи по нова разпоредба за минимални условия за придобиване на висше обучение по право.

В конференцията, председателствата от проф. доктор Веселин Вучков, началник на департамент " Право " в Нов български университет, участваха представители от всички университети преподаващи компетентност " право ". Форумът бе приветстван от Диана Ковачева, Омбудсман на Република България, от първия началник на българската делегация на ПАСЕ и Вицепрезидент Аспарух Панов, от дългогодишния член на ПАСЕ и някогашен вицепрезидент Джема Грозданова, от Лъчезар Тошев, почетно асоцииран член на ПАСЕ и от посланика на Република България в Съвета на Европа Мария Спасова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР