Катерина де Медичи - жената, която направи френската кухня това,

...
Катерина де Медичи - жената, която направи френската кухня това,
Коментари Харесай

Катерина де Медичи: Най-великият подарък, който Италия направи на френската кухня!

Катерина де Медичи - дамата, която направи френската кухня това, което е през днешния ден, е живяла в интервала от 1519 до 1589 година. Всъщност въздействието, което тя оказва върху всичко, обичано от нас - кроасанчетата, маслото, сирената, виното даже, е артикул от брака ѝ в Париж.

Тя се омъжва едвам 14-годишна (не се стряскайте, това е напълно естествена възраст за сватба за 16 в.) за принц Анри, който също е на 14 години по това време. Анри е бил синът на крал Франсис I на Франция.

 френска кухня ястия ястие храна Unsplash

Този брак трансформира френската кухня вечно, а Катерина и нейното флорентинско семейство са напълно "виновни " по тази причина.

Катерина идва във Франция, съпроводена от редица флорентински основни готвачи, градинари и лозари. Това е сватбеният ѝ подарък от нейния татко, Лоренцо де Медичи - средновековен държател на Флоренция.

 френска кухня ястия ястие храна Unsplash

По това време Флоренция е абсолютният център на европейската кухня, а основните готвачи, съпътстващи Катерина, донасят със себе си доста повече от паста. Ако този брак не се беше състоял, Франция щеше да разбере прекомерно късно какъв е усета на лимонадата и оранжадата. А градинарите на Катерина са повода в страната на любовта да се употребяват толкоз разнородни билки и зеленчуци.

Ако напълно скоро пътувате към Франция и се наслаждавате на свежа салата с необикновено апетитен босилеков дресинг - благодарете на Италия и на госпожа де Медичи.

 медичи @NET

По същото време Европа стартира да се "пробужда " и да открива и употребява билки - една от друга по-различни и ароматни, зеленчуци и плодове, които завоевателите донасят от Испания. Така френската кухня се трансформира в един прелестен микс от интернационални усети и аромати.

Всъщност границите сред Франция и Италия постоянно са били леко размити във връзка с продуктите, рецептите и техниките на готвене, които влизат и излизат от границите на страните. Ако наблюдавате историята на френската кухня, ще намерите доста от Франция и локалната по този начин известна кулинария, която в действителност има дълбоки италиански корени.

 медичи @NET

А една друга страна на Катерина де Медичи, поради която я назовават "дявол ", е и повода да желаеме да ви я опишем и по този начин:

14-годишната Катерина, без благородническо родословие, само че единствена наследница на банкерски жанр и племенница на папата, не е нито възмутена, нито даже сюрпризирана, когато научава, че към този момент е обещана за жена на изцяло чужд мъж. Така са се женили и се женят всички в нейния жанр.

Без да изпитва обич, само че и без да чака обич, тя става брачна половинка на херцога на Орлеан Анри, втори наследник на френския крал. В разгулния френски двор никой не обръща внимание на неугледната, слабичка италианка и тя - ненаблюдавана от никого - се отдава на своята пристрастеност - астрологията, свързва се с магове, учи астрономия и математика. А в нея зрее дамата, зрее и любовта към брачна половинка, който последователно опознава, с цел да се трансформира в бурна, само че несподелена пристрастеност.

След непредвидената гибел на престолонаследника Анри Орлеански заема неговото място. Катерина ще бъде кралица на Франция, само че какво я топли това, щом обичаният мъж дели постелка с друга, щом още не е родила ни едно дете и щом звездите вещаят злополучие. Единственият ѝ излаз да промени ориста е да подири помощ при Дявола...

 френска кухня ястия ястие храна Unsplash
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР