Категорично няма риск за водата на София, заяви Васил Тренев,

...
Категорично няма риск за водата на София, заяви Васил Тренев,
Коментари Харесай

„Софийска вода” не очаква проблеми в снабдяването на столицата

Категорично няма риск за водата на София, съобщи Васил Тренев, изпълнителен шеф на " Софийска вода ", пред bTV.

„ Нивото на автоматизация в сдружението следва положителните международни практики. Ние следим от самото начало в онлайн режим какви са наляганията и потоците. Гарантирам, че няма да има нарушение на водоснабдяването на столичани “, увери Тренев.

Той изясни, че стената на язовир „ Бели Искър “ е в отчасти работоспособно положение, което значи, че тя може да работи при избрани размери от водни количества, които има в язовира. Той може да бъде цялостен към 80%, което са към 13 милиона кубика.

Васил Тренев направи уточнението, че водните количества са динамична големина и всекидневно се трансформират. По данни от през вчерашния ден в язовир „ Бели Искър “ има 9 милиона кубика вода. „ Около 75% от водните количества, които постъпват в София, идват от язовир „ Искър “, а към 25% - от „ Бели Искър “. При междинна консумация от към 12 милиона кубика на месец в столицата значи, че от „ Бели Искър ” получаваме сред 2.8 и 3 млн. кубика ”, разясни Тренев.

Той не отхвърли, че съществува риск за язовирната стена при естествени феномени, които не зависят от хората.

Текущото наставление за ремонт на стената е от 2016 година Предвидените ограничения, които биха били изпълнени, са свързани с идейни планове. Има два плана, единият от които е на „ Софийска вода “. " Конкретно не мога да отговоря на въпроса за какво не е ремонтиран язовирът досега. Основният проблем в предишното беше собствеността “, сподели изпълнителният шеф на сдружението.

По думите му ремонтът би трябвало да бъде осъществен от страната в лицето на Държавната консолидационна компания, която е благосъстоятелност на Министерството на стопанската система. „ Не чакаме да има какъвто и да е режим на водата в София, тъй като имаме опция да доставяме южните региони с вода от язовир „ Искър “, сподели от своя страна Станислав Станев, зам.-изпълнителен шеф на " Софийска вода ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР