Катастрофата е от 22.09.2017 г. на първокласния път Айтос –Карнобат.

...
Катастрофата е от 22.09.2017 г. на първокласния път Айтос –Карнобат.
Коментари Харесай

Шофьор помете смъртоносно малко айтозлийче! Дадоха му 2 години затвор


Катастрофата е от 22.09.2017 година на първокласния път Айтос –Карнобат. Около 13.50 ч. зад кормилото на лек автомобил " Волво С 40 " Валерий К. нарушил разпоредбите за придвижване и блъснал двете деца, които пресичали пътното платно. Инцидентът е станал в зоната на деяние на пътен знак В26, ограничителен скоростта на 60 км/ч., като лидерът се движел със скорост 110 км/ч. След удара мъжът направил всичко зависещо от него за оказване помощ на потърпевшите деца.

Производството пред първоинстанционния съд е извършено по реда на съкратеното правосъдно разследване, като подсъдимият К. е признал напълно обстоятелствата, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. По този ред на правосъдното разследване избраното наказване се редуцира с една трета.

Недоволен от присъдата подсъдимият е обжалвал пред въззивния съд с искане за по-ниско наказване и за условна присъда. След инспекция на атакувания правосъден акт, както по повод недоволствата на жалбоподателя, по този начин и служебно напълно Апелативният съд е намерил жалбата за неоснователна. Преди злополуката Валерий К. е бил неведнъж глобен по административен ред за нарушавания на разпоредбите за придвижване и са му отнемани контролни точки. В деня на произшествието управлявал лекия автомобил на братовчедка си и дружно с нея, брачната половинка му и приятелско семейство пътували към събор в гр. Златоград.

Преминали през гр. Айтос и по първокласния път траяли придвижването си по посока гр. Карнобат. По това време майката Фиданка Й. и двете деца, с автомобил на човек от махалата в гр. Айтос, тръгнала за Гърция, където живеела и работела. Малко след потеглянето си от града лидерът спрял в отбивката против ресторант " Градина “ и всички отишли да обядват. След като се нахранили, фамилията се върнало при паркирания автомобил. Майката се сетила, че не била купила вода за из път, настанила децата в автомобила и споделила да я изчакат в него. Пресякла платното за придвижване и преди да влезе в ресторанта, зад тила си, от пътя дочула свистене на гуми и удар след което видяла двете си деца на земята.

Въззивният съд е приел, че наложените на Валерий К. в предишното общо 15 санкции по ЗДвП за нарушавания на разпоредбите за придвижване по пътищата както и обстоятелството, че на 22.09.2017 година е карал с съвсем два пъти по-висока от оптимално допустимата за съответния пътен сектор скорост, дефинират държанието му на пътя във висока степен като морално укоримо. Това, съгласно апелативните съдии, постанова в съответния случай да бъде упражнена по-тежка държавна насила по отношение на подсъдимия, като по този метод, наред с поправянето му, дейно ще бъде въздействано възпитателно и предупредително върху останалите членове на обществото, най-много върху водачи, които ръководят коли с превишена скорост.

Според въззивния състав присъдата е вярна и обоснована, заради което тя е доказана с решение на Апелативен съд – Бургас от 15.01.2019 година Постановеният правосъден акт предстои на касационно обжалване и протестиране в 15-дневен период пред Върховен касационен съд.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР