Катастрофалното разминаване на данните от първия тур на местните избори

...
Катастрофалното разминаване на данните от първия тур на местните избори
Коментари Харесай

Най-фрапантните грешки на социолозите за местните избори ГРАФИКИ

Катастрофалното разминаване на данните от първия тур на локалните избори с прогнозите на организациите, сподели че социо­лози за следващ път изтъргуваха вота.

Специалисти коментирали пред “Труд”, че пазаруването на гласове съществено е заразило и социологическите организации. Това внезапно пролича в мненията на техни представители в изборната нощ, както и прогнозите им по време на месеца преди гласуването в неделя.

На общия декор от искрено манипулативни прогнози и анкети, единствено анализите на “Сова Харис” бяха доста професионални и специалистите от там си свършиха съвършено работата, разяснява пред “Труд” проф. Михаил Мирчев.



“Единственият пропуск на сътрудника Васил Тончев от “Сова Харис” бе, че не съумя да хване единствено изненадата Борис Бонев, който напрактика си удвои резултата. Но Борис Бонев се оказа ново и забавно събитие и е типичен случай на прикрит избор, а не на социологическа грешка”, добави още проф. Мирчев.

Масово социологическите организации даваха повече от странни данни за настройките на електората. Още през август с бомбастичната си прогноза блесна “Маркет Линкс”. Агенцията до последния миг прави изследвания, едно от друго по-неточни и сигурно заслужава наградата по несбъднати прогнози.

Близо три месеца преди локалния избор, в разгара на отпускарския сезон от “Маркет Линкс” гръмко оповестиха изследване, обявено като “София е подготвена за промяна”. От организацията настояват, че е направено в интервала 1-6 август, че е употребен “смесен способ на регистрация-пряко-лично изявление и онлайн анкета”, а извадката е 505 души в 50 гнезда. В същото това изследване от “Маркет Линкс” предвидиха, че Мая Манолова ще получи 28%, а Йорданка Фандъкова – 23%.

Същата организация пусна второ проуч­ване за София, направено в интервала 23-28 септември, само че в него “преднината на Манолова” се стопява до статистическа неточност от 1,6 %: съгласно данните от проучването Манолова води пред Фандъкова с 27,4% против 25,8% (вижте още данни в таблицата вдясно).

“Медиана” е втората организация, която конкурира “Маркет Линкс” по методика на проучванията и по искания да показва сондажите за представителни изследвания. В нейно проучване, извършено през интервала 14-19 октомври 2019 година, размерът на изследваните лица е 551 индивида, методът “Facе-to-face” изявленията по домовете на респондентите, а извадката – двустепенна гнездова. Данните от него демонстрират леко предимство (3,5%) за Йорданка Фандъкова (27,8%) пред главния є конкурент Мая Манолова (24,3%).

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР