Катар обвини мощния си съсед Саудитска Арабия в безразсъдно поведение,

...
Катар обвини мощния си съсед Саудитска Арабия в безразсъдно поведение,
Коментари Харесай

Катар обвини Саудитска Арабия в безразсъдно поведение

Катар упрекна мощния си комшия Саудитска Арабия в неразумно държание , откакто по-рано се появиха информации, че Рияд е заплашил с военни дейности, в случай че Доха придобие съветската противоракетна система С-400, оповестява " Ройтерс ".

Външният министър на Катар разяснява пред телевизия " Ал Джазира ", че не счита, че саудитската опасност - за която се твърди, че е отправена в писмо до френския президент Еманюел Макрон - е сериозна .

Ала той упрекна Рияд, че е употребявал писмото, с цел да се опита и да сътвори " разстройване " в район, който към този момент е разтресен от продължаващ една година спор сред Доха и други сили.

 Саудитска Арабия плаши с военни дейности против Катар, в случай че купи С-400 от Русия
Саудитска Арабия плаши с военни дейности против Катар, в случай че купи С-400 от Русия

Рияд е написал писмо до френския президент Макрон по тематиката

Френският в. " Монд " заяви в събота, че саудитският крал Салман е изпратил писмо на Макрон, изразявайки паника във връзка договарянията сред Доха и Москва за ПРО системи С-400 . Изданието добави, че кралят е декларирал, че Саудитска Арабия е подготвена да обмисли всички ограничения, в това число военни дейности.

" Търсим публично удостоверение от френското държавно управление (за писмото) ", уточни катарският външен министър Шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани.

" Няма сериозна военна опасност от това, само че методът, по който се употребява за опрощение, или с цел да се сътвори разстройване в района, е просто недопустим ", акцентира Тани, допълвайки: " Няма състоятелен мотив за недоволство зад това писмо и опасността към Катар. "

Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирства (ОАЕ) прекъснаха дипломатическите и икономическите си връзки с Катар преди една година, обвинявайки Доха в поддръжка на тероризма. Катар отхвърля обвиняванията и твърди, че протестът е опит за посягане върху неговия суверенитет.

 Катар се зарече да не води война с Иран
Катар се зарече да не води война с Иран

Въпреки че има доста разлики с Техеран

От кабинета на френския президент и от пресслужбата на саудитското държавно управление не са дали отговор на настояванията за коментар на информацията на в. " Монд ".

Катар и Русия подписаха съглашение за военно и техническо съдействие през предходната година. Посланикът на Катар в Русия съобщи през януари, че договаря за закупуването на съветските противоракетни системи С-400.

Запитан дали Доха ще продължи опитите за подписване на договорка, катарският външен министър отбелязал: " Катар държи отворени всички благоприятни условия за придобиване на съоръжение в региона на защитата, тъй че търсим най-хубавото качество, с цел да отбраняваме нашата страна и имаме отворени всички благоприятни условия за това. "

Вашингтон има мощни съюзи и с двете страни, като се притеснява, че раздорът сред сунитските мюсюлмански съдружници на Съединени американски щати може да бъде от изгода на шиитски Иран .

В Катар се намира най-голямата военна база на Съединени американски щати в Близкия изток, в която са ситуирани повече от 11 хиляди военнослужещи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР