Катар да участва във финансирането на иновативен учебен център за

...
Катар да участва във финансирането на иновативен учебен център за
Коментари Харесай

В Доха Радев договаря иновативен учебен център за деца в София

Катар да взе участие във финансирането на новаторски образователен център за деца в София . Това разискаха в столицата Доха президентът Румен Радев и Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани по време на формалното посещаване на българския държавен глава в Близкоизточното емирство.

Съвместни новаторски планове сред България и Катар в региона на високите технологии разискаха в Доха президентът Румен Радев и емирът Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани , по чиято покана българският държавен глава е на публично посещаване в арабската страна, оповестиха от Администрацията на президента.

" Това е една самодейност, по която към този момент повече от година президентската институция работи и която аз одобрявам като мой персонален дълг да се случи в България . Всичко би трябвало да бъде извънредно транспарантно и да бъде потвърдено като разход и като успеваемост ", съобщи президентът.

" Ние сме виновни през днешния ден за бъдещето на нашите деца, тъй че те да не бъдат още веднъж евтините служащи в своята страна, да не бъдат " сивото вещество ", което изтича на открито ", сподели президентът и добави, че с подобен обучителен център България има капацитет да задържи в родината им способните млади българи и даже да притегля експерти от чужбина.

По думите на Румен Радев, сходни планове сполучливо действат в Армения и Франция, а в България може да бъдат надградени. Според него този център може да стане и дом на нашите олимпийци. Така ще бъде подсилен капацитетът на младите ни гении, с помощта на които страната ни заема челните места в международните олимпиади по естествени науки като математика, физика, химия, както и филология и осведомителни технологии. В този център може да се основат условия за установяването на новостартиращи компании в региона на високите технологии и по този начин центърът да се устоя и да бъде самостоятелен, уточни Радев.
 С Катар построяваме инфраструктура за полутечен газ
С Катар построяваме инфраструктура за полутечен газ

Катар заема трето място в света по потвърдени газови ресурси - към 14% от международния дял

Президентът Радев и шейх Хамад Ал-Тани имаха среща " на четири очи " и управляваха пленарните диалози сред двете делегации . В Доха Румен Радев беше посрещнат с публична гала от емира. Това е втората среща сред двамата в границите на година, откакто Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани беше на държавно посещаване в София през 2018 година

Емирът на Държавата Катар пък е поканил български компании да вземат участие в реализацията на инфраструктурни планове за Световното състезание по футбол, което ще се организира в Катар през 2022 година.

Радев съобщи, че на срещата е получил и поддръжката на емира на Катар за основаването на софтуерен парк за биотехнологии , който да се осъществя в Пловдивския университет. Инициативата за био-технологичен парк в Пловдив планува развиването на високи технологии в региона на медицината, фармацията, козметиката, преработката на храни , както и за развиване на стабилно земеделие в области с рисков климат, от което може да завоюва и Катар.
 Президентът и катарският емир разискват вероятни вложения у нас
Президентът и катарският емир разискват вероятни вложения у нас

На бизнес конгрес подписвам редица двустрани документи

Президентът Румен Радев и Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани разискаха и опциите за присъединяване на Катар в реализацията на инфраструктурни планове в България.

" Предвид покачвания транспортен поток през България още веднъж има интерес за възкръсване на катарски вложения в коридорите " Север-Юг ", автомагистралата Русе-Свиленград, тунелът под Шипка ", съобщи президентът.

В Доха българският държавен глава беседва с министър-председателя и министър на вътрешните работи на Държавата Катар шейх Абдулла бин Насер бин Халифа Ал Тани .
Румен Радев и брачната половинка му Десислава Радева посетиха и фондация " Катар " за обучение, просвета и публично развиване. В Доха президентът посети и централата на организацията Форум на страните-износителки на газ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР