Каталуня е Испания, пише на стикер, залепен върху надпис в

...
Каталуня е Испания, пише на стикер, залепен върху надпис в
Коментари Харесай

Каталуня прие спокойно директната власт от Мадрид

" Каталуня е Испания ", написа на стикер, залепен върху надпис в Барселона.

Още по тематиката
Пучдемон е отпътувал за Белгия с някогашни каталунски министри, пишат испански медии
от Дневник,30 окт 2017 Първият ден от директното ръководство на испанската провинция Каталуня от централното държавно управление в Мадрид мина умерено, администрацията подцени апелите за мирна гражданска опозиция, Народното събрание се саморазпусна, а последователи на независимостта оповестиха, че ще вземат участие на изключителните провинциални избори на 21 декември. По улиците на Барселона зареше успокоение и се провали опитът на профсъюзи да провокират стачка.
Всичко това сочи, че каталунците и техните партии одобряват умерено невижданата обстановка държавното управление в Мадрид да замрази автономията на испански регион и да разпусне нейните органи на ръководство, законодателство и вътрешен ред.

Отстраненият министър председател Карлес Пучдемон и заместникът му Ориол Жункерас бяха декларирали, че няма да одобряват отстраняването си от власт. Но партиите им PdeCat и Esquerra Republicana de Catalunya оповестиха присъединяване в декемврийските избори, което на процедура е самопризнание, че държавното управление и Народното събрание на Каталуня към този момент не съществуват.

Пучдемон и няколко членове на уволнената администрация отпътуваха за Брюксел, като локални издания настояват, че те ще се срещнат с юристи. Белгия е в центъра на спекулации, че някогашните каталунски водачи може да изискат там политическо леговище.

Испанската прокуратура ще изиска от правосъдните управляващи да обвинят Пучдемон и Жункерас в протест, подбуждане към непокорство, разхищаване на държавни средства " и свързани закононарушения ", сподели основният прокурор Хосе Мануел Маса на конференция в Мадрид.
Същите обвинявания ще се издигнат и против останалите членове на отстраненото от испанските управляващи държавно управление, сподели Маса няколко дни откакто депутатите в Барселона гласоподаваха " за " самостоятелност на Каталуня въз основата на референдума от 1 октомври. Обвинения ще има и против ръководителя на Народното събрание Карме Форкадел, както и против останалите членове на управлението му.

Бившето държавно управление е отговорно за това, че членовете му " са произвели конституционна рецесия, която завърши с едностранно оповестяване на самостоятелност с цялостно неуважение на конституцията ни на 27 октомври ", сподели Маса.

Жалбите ще бъдат импортирани в разнообразни съдилища според от това кои от упрекнатите към момента имат депутатски имунитет и кои нямат. Форкадел да вземем за пример към момента не може да бъде обект на наказателно гонене и по тази причина настояването за нея е импортирано във Върховния съд, който може да гледа сходни каузи. Според испанската правосъдна система идната стъпка е да се разбере дали съдът приема жалбите. Следващата стъпка ще е началото на следствие против тях, а в случай че решат да не се явят, ще бъдат неотложно арестувани.

Според " Ел паис " Маса оставя отворена малка врата за опцията Пучдемон, Жункерас и другите някогашни министри да бъдат арестувани. Имайки поради характера на закононарушенията, се чака следствията да стартират и те да бъдат призовани още тази седмица.

Решението е на фона на изследване от предходната седмица за в. " Ел мундо ", съгласно което партиите, подкрепящи независимостта, биха изгубили болшинството си в идващия парламент и то би спаднало от 47 (последният резултат през 2015 г.) на 43%. Същевременно ЕRC на Жункерас би спечелила историческа победа, въпреки и надалеч от болшинство в локалния законодателен орган. След решението на Мадрид за директно ръководство в Каталуня националистите се чудеха дали националистите да се включат в наложени от Мадрид избори, които те считат за нелегитимни, или да рискуват да останат отвън идващия парламент, а той да е доминиран от съперници на отделянето. Така въпросът за самостоятелност и за PDеCat, и за ERC ще се окаже измежду водещите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР