Каталунският премиер Карлес Пучдемон ще трябва да поправи позициите си

...
Каталунският премиер Карлес Пучдемон ще трябва да поправи позициите си
Коментари Харесай

Испански министри: Само с избори Каталуня няма да спаси автономията си

Каталунският министър председател Карлес Пучдемон ще би трябвало да " поправи " позициите си за независимостта на самостоятелната област, в случай че не желае тя да мине на директно ръководство на Мадрид. Коментарът пристигна от испанския правосъден министър Рафаел Катала и няколко други членове на кабинета, които дадоха сигнал, че единствено предварителни избори в региона не биха били задоволителни, с цел да спрат така наречен член 155 от Конституцията.

В събота министър председателят Мариано Рахой разгласи, че ще изиска от Сената да в профил Пучдемон и да разреши директна интервенция на Мадрид в ръководството на Каталуня. Тогава представители на ръководещата Народна партия на Рахой акцентираха, че свикването на нов избор (последния беше преди две години) би предиздвикало Мадрид да се откаже от клаузата, която задейства поради референдума за самостоятелност в Каталуня и последвалата декларация, подписана от локалните управляващи.

Новата позиция на държавното управление в Мадрид пристигна в деня, когато в Сената стартира работа комисията, учеща предлаганите от Рахой ограничения. Тя предложи да изслуша Пучдемон персонално, а съгласно вестник А Бе Се обмисля да посредничи в спор сред районния водач и испанския министър председател (въпреки риска последният да бъде сменен в последния миг от вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария).

Лидерът на Каталуня има време до четвъртък, 10 ч. сутринта локално (11 ч. българско) време, да даде позицията си в Сената. Ако желае да го направи персонално и да взе участие в спор, ще би трябвало да изчака няколко часа или да се яви в Мадрид на идващия ден. От кабинета му предложиха той да отиде в Сената още във вторник, само че консервативното болшинство отговори, че преди четвъртък не би било допустимо.

" Би било чест за Сената министър председателят на Женералитат (каталунските власти) да пристигна, каквато би било и идването на всички министър председатели на самостоятелни области... (но) Сенатът не може да е по-гъвкав, не може да се подчини на календара, който му постановат от Женералитат, " сподели заместник-председателят на горната камара Педро Санс. Впоследствие Барселона упрекна Мадрид, че попречва Пучдемон в опита му да показа позицията си по-рано.

" Да си върне думите за всичко "

" Със привикване на избори няма да се оправят нещата, " сподели Катала в утринния блок на испанското радио RNE. " Премиерът на (Каталуня) би трябвало да обясни дали е оповестил самостоятелност или не, да съблюдава законите, да почита присъдите на съдилищата. " По същото време други членове на кабинета, които приказваха пред медиите във вторник сутринта. За да се спре член 155, са нужни и избори, и " коригиране " на позициите, сподели министърът на опазването на здравето Долорс Монтсерат. От централата на ръководещите пък споделиха, че Пучдемон " би трябвало да си върне думите за всичко, което сподели и направи през последните месеци... Тогава ще забележим какво ще направи Сенатът. "

Опозиционната Испанска работническа социалистическа партия се разграничи от концепцията на ръководещите консерватори и изрази поддръжка за концепцията член 155 да не се задейства, в случай че има избори. Парламентарният представител на партията Маргарита Роблес сподели, че социалистите ще отдръпват подкрепаа си за мярката, в случай че Пучдемон свика избори и не разгласи самостоятелност.

Крайнолевите в Каталуня са срещу избори

Междувременно крайнолявата партия " Кандидатура на националното единение " (CUP) разгласи, че каталунските управляващи обмислят дали да свикат предварителни избори, с цел да се спасят от дейностите на Мадрид. Според Карлес Риера от CUP - крайнолява групировка, неумолимо подкрепяща независимостта и с въздействие върху държавното управление на Пучдемон - ръководещите в Барселона са признали, че на масата са два сюжета: оповестяване на самостоятелност и изключителни избори.

Риера, представен от " Вангуардия ", увери, че партията му ще се опълчи твърдо на възможен нов избор, който би бил " оръжие, с цел да се анулира (референдумът) на 1 октомври и волята на болшинството в Каталуня... Независимостта е двоична действителност. В един миг се избира сред всичко или нищо. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (83)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР