Каталуния настоява пред испанското правителство за ново споразумение за провеждане

...
Каталуния настоява пред испанското правителство за ново споразумение за провеждане
Коментари Харесай

Каталуния поиска нов референдум за независимост от Испания

Каталуния упорства пред испанското държавно управление за ново съглашение за осъществяване на референдум за евентуалната самостоятелност на района, който да бъде приет както от Испания, по този начин и от интернационалната общественост. Това съобщи водачът на сепаратистите, представен от Ройтерс.

Испанското държавно управление обаче отхвърли предлагането.

Те имат тези максималистични желания, които безусловно не се споделят от държавното управление ", сподели представителят Изабел Родригес пред кореспонденти. Но двете държавни управления ще продължат да приказват за " нормализирането " на връзките си, добави тя.

Предложението за съглашението идва малко преди петата годишнина от неразрешения референдум за самостоятелност на Каталуния и в сериозен миг за нейното сепаратистко придвижване, което е помрачено от разделения сред умерени и радикали, които заплашваха да разрушат съдружното държавно управление.

Испанският премиер-социалист Педро Санчес поддържа разговора с Каталуния за възобновяване на връзките, откакто безредното едностранно искане за самостоятелност през 2017 година хвърли Испания в най-тежката политическа рецесия от години.
 150 000 каталунски сепаратисти желаеха самостоятелност от Испания
150 000 каталунски сепаратисти желаеха самостоятелност от Испания

Въпреки че придвижването от много време замира

Въпреки това той остава твърдо срещу независимостта и до момента изключва легален референдум. Испанската конституция блокира разпадането на страната, само че някои учени и каталунски сепаратисти настояват, че може да има правна опция за гласоподаване, в случай че испанското държавно управление се съгласи.

Подобно предложение на Каталуния имаше и през 2012 година, само че то беше изрично отхвърлено от тогавашното консервативно държавно управление в Мадрид. Богатият североизточен район организира референдум пет години по-късно макар възбраната от съдилищата и издаде краткотрайна едностранна декларация за самостоятелност.

Ръководителят на каталунското държавно управление Пере Арагонес съобщи пред районния парламент, че за нов референдум Каталуния се нуждае от поддръжката на Мадрид.

Не се колебая, че това е най-бързият и най-ефикасен метод за осъществяване на нов избор, тъй като произтича от поуките от 2017 година и преодолява компликациите, които не ни разрешиха да осъществяваме резултата преди пет години, сподели той.

Той назова предлагането си " най-приобщаващото, демократично и обяснимо за интернационалната общественост " и сподели, че ще търси поддръжката на всички политически артисти в Каталуния. Арагонес е взел участие в договаряния с Мадрид и неговата партия, Esquerra Republicana de Catalunya, постоянно е давала гласовете си на воденото от социалистите държавно управление на малцинството в Конгреса.

Около 52% от каталунците са срещу независимостта и 41% я поддържат, съгласно изследване от юни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР