Късометражен филм, посветен на Хермин Шкорпил, създадоха специалисти от Регионалния

...
Късометражен филм, посветен на Хермин Шкорпил, създадоха специалисти от Регионалния
Коментари Харесай

Музейни специалисти и ученици създадоха филм за Хермин Шкорпил

Късометражен филм, отдаден на Хермин Шкорпил, сътвориха експерти от Регионалния исторически музей (РИМ) и възпитаници от Гимназията с преподаване на непознати езици „ Йоан Екзарх “ във Варна. Той бе показан публично, а негови създатели са Наталия Енева, която завежда Учебния музей, и Теодор Роков – организатор в Музея за нова история на град Варна.

Филмът е отдаден на 100-годишнината от кончината на Хермин Шкорпил, който е заровен в местността Джанавара край Варна. Там се издига монумент с достоверна римска колона с капител, открит на мястото. Да бъде положен там е негово предпочитание, почетено от Варненското археологическо сдружение, на което е бил ръководител. Паметникът е открит през 1930 година

В десетминутния филм е разказан в резюме животът на Хермин Шкорпил посредством снимки, документи и видео фрагменти от някои исторически обекти, свързани с работата му у нас. Материалите са от Държавния списък във Варна и фонда на РИМ.

Решихме да включим децата в правенето на кино лентата, тъй като с тяхното учебно заведение работим по още два плана, описа Наталия Енева. Единият от тях планува основаването на платформа с информация за историята на варненските улици. Първата, която те към този момент са описали, е именуваната на братя Шкорпил, където се намира и къщата им, сега частен дом и архитектурно бюро.

В направата на кино лентата са взели участие четирима единадесетокласници, като двама от тях четат текста. Всички получиха от музея благодарствени грамоти и пътеводители за праисторията на Варненския край.

Хермин Шкорпил основава дружно с брат си Карел археологически, етнографски и естествени сбирки във всички градове, където преподават, които по-късно стават основа за построяването на музеи. Те притеглят вниманието към историческите монументи в България. Заради нежното си здраве Хермин Шкорпил се заселва във Варна и преподава в Мъжката гимназия, само че защото не се усъвършенства, е пенсиониран по здравословни аргументи. От Варненското археологическо сдружение го избират за ръководител през 1906 година Една от главните им задания е да се съгради музей и неговата първа експозиция е открита на 11 юни същата година на тавана на Девическата гимназия.

До края на живота си Хермин продължава дейна работа и изследва изворите на река Девня, естествения феномен Побити камъни, Златни пясъци и скалния комплекс Аладжа манастир, взема присъединяване в археологическите изследвания на значими обекти като средновековния манастир, където е открит оловният щемпел на княз Борис Михаил, и християнския храм в Джанавара.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР