Късно в неделя генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова

...
Късно в неделя генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова
Коментари Харесай

ООН: Намираме се на ръба на пропаст. Израел да осигури достъп за хуманитарна помощ до Газа

Късно в неделя генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за въздържаност, до момента в който Израел се готви за сухопътна инвазия в Газа, на фона на възходящите опасения, че спорът сред Израел и Хамас ще се трансформира в районна война, заяви европейското издание на Политико.

" Намираме се на ръба на бездната в Близкия изток ", предизвести Гутериш. Той прикани Хамас, палестинската войнствена формация и политическа партия, " неотложно " да освободи хората, които държи като заложници в линията Газа, и изиска от Израел да разреши " бърз и безконтролен достъп на филантропична помощ " в Газа.

Най-малко един милион души са напуснали домовете си в Газа през последната седмица преди предстоящата израелска инвазия в отговор на изненадващото нахлуване на Хамас на 7 октомври, при което починаха над 1300 израелци и по време на което бойците отвлякоха 150 души, които сега са държани като заложници в линията Газа.

В отговор на това Израел разгласи блокада на Газа, ограничавайки достъпа до сила, храна и вода, и нанесе хиляди въздушни удари, вследствие на които по данни на палестинските здравни управляващи са починали минимум 2750 души.

В петък Израел, който приготвя масирани сили наоколо до Газа, подреди на всички цивилни да се изтеглят от град Газа и да се реалокират в южната част на анклава, което се преглежда като подготовка за сухопътно навлизане.

Организация на обединените нации прикани Израел да промени курса си, като негов представител съобщи, че евакуацията " може да трансформира това, което към този момент е покруса, в пагубна обстановка ".

В северната част на страната в понеделник Израел разгласи, че изтегля цивилните си жители от регион " на разстояние до 2 км от ливанската граница ", в взаимно изказване на Израелските сили за защита и Министерството на защитата.

Новината идва на фона на засилващите се гранични конфликти сред Израел и Хизбула, подкрепяната от Иран ливанска войнствена формация и политическа партия, което поражда опасения, че спорът може да прерасне в по-широка война.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР