Късната бременност е обичайно явление в наши дни, но все

...
Късната бременност е обичайно явление в наши дни, но все
Коментари Харесай

Истини и заблуди за късната бременност

Късната бременност е всекидневно събитие в наши дни, само че въпреки всичко даже и прогресивни и модерни личности повтарят разнообразни легенди и предубеждения, свързани с нея.

След 30 е по-сложно да забременееш, в сравнение с 20

Строго видяно, нещата стоят по този начин: с възрастта броят на овулациите понижава, а яйцеклетките не се основават при всеки месечен цикъл. Периодът на фертилността обаче е с самостоятелни параметри – при някои дами менопаузата настава още на 40 година, до момента в който други са способни да забременеят и на 50.

С възрастта бременността протича все по-трудно

Не бива да се твърди решително, че бъдещата майка на 40 години ще се усеща по-зле, в сравнение с 20. Нито една бременност не наподобява на друга и подводните камъни могат да бъдат и доста, и малко. Единственното, в което не би трябвало да се съмняваме, че с годините се появяват от ден на ден хронически болести и недоволства, които безусловно ще се проявят в интервала на бременността.

Най-честите недоволства в зрелост са хипертония, варикоза, нарушавания в работата на сърдечно-съдовата система, разнообразни ендокринни патологии, нарушаване на обмяната на веществата, а също хемороиди, болести на ставите и гръбначния дирек. 

Късната бременност покачва риска от развиване на заболявания на плода

За страдание, този факт е потвърден научно – да се роди бебе с генетически болести на 40 години е много по-вероятно, в сравнение с 25.

Само 3% от децата, родени от майки над 40 години, страдат от синдрома на Даун, съгласно статистиката.

Към патологичните случаи може да се добави и вътреутробната хипоксия (състояние, при което плодът е лишен от задоволително количество О2, и което води до нарушение на естествената активност на организма и до промени в метаболитните процеси), и дефицитът на разнообразни потребни субстанции. Точно затова е толкоз значимо бременните да водят здравословен живот и да посещават постоянно гинеколог.

Раждането в зрелост е изпълнено с затруднения

Освен болесттите, които се демонстрират през време на 9-те месеца, животът на майките се вгорчава и от проблеми, зараждащи след появяването на бебето – еластичността на кожата и мускулите понижава, променят се и костите, когато след раждането центърът на тежестта на тялото внезапно се реалокира.

Чести са и хормоналните проблеми, зараждащи на фона на късната бременност и раждане.

След късното раждане е по-трудно да си възвърнеш предходната форма

Това е по-скоро мит. Разбира се, да си възвърнеш красивата външност, предходното тегло и свежестта на кожата е по-лесно, когато си на 20, в сравнение с 40, само че и на тази възраст не е невероятно, в случай че си поставиш това за цел.

Разказите за това, че напълняването след раждането е най-много резултат на хормонални промени, нормално се описват от жени, които не желаят да се лимитират в нищо.

Ако не става въпрос за сериозна патология, обвързвана с качването на килограми, физическата интензивност, здравословния метод на живот и хранене правят чудеса!

Бременността и раждането в зрелост подмладяват дамата

Подмладват я душевен. Действително, майката на всяка възраст се усеща цялостна със сили, претърпява най-приятните страсти, не седи без работа и знае, че животът ѝ си коства и има проекти за бъдещето. Не е загадка, че дружно с децата се връщаме в личното си детство – с книжките, играчките и всички благи занимания дружно.

Всичко това усъвършенства настроението и ни кара да се радваме на живота. А що се отнася до физическото положение, бременността и раждането могат да го подобрят в някои случаи: след раждането кожата става по-красива, алергията може да отшуми и даже бронхиалната астма да заглъхне, равнищата на хормоните се изравняват.

В множеството случаи раждането не въздейства на здравето по никакъв метод, или износва тялото в една или друга степен.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР