Къщата на Райна Княгиня тъне в разруха. Каква ще бъде

...
Къщата на Райна Княгиня тъне в разруха. Каква ще бъде
Коментари Харесай

Къщата на Райна Княгиня тъне в разруха


Къщата на Райна Княгиня тъне в съсипия. Каква ще бъде ориста на парцела?

В началото на предходната година Столична община отпуска над 400 000 лв. за реституция на къщата на Райна Княгиня в София. Целта е постройката в квартал Банишора, която е общинска благосъстоятелност, да бъде възобновена и превърната в музей. Към днешна дата към момента не са почнали дейности по реновацията ѝ, а хората от региона са обезпокоени, че къщата ще се срути, поради неналичието на поддръжка.



Къщата, в която Райна Княгиня, ушила знамето за Априлското въстание, прекарва последните си години се намира на столичната улица " Софроний Врачански ". Тя е издигната от самата нея. През 2016 постройката е оповестена за монумент на културата. Въпреки това тя продължава да се разрушава и тъне в давност. Хората в квартала считат, че това е съзнателно.

‘‘2021 година се отпусна една сума, малко над 400 000 лв., която да бъде за ремонт на къщата, гласоподава се март месец в СОС, има документи и парите са налични. И в последна сметка стигаме отново до задънената улица - нищо да не се случва, чисто писмено се протака, трансферира се топката и виждате положението – плачевно, от ден дневно става все по-зле.Нашата борба продължава към този момент 6-7 години и тя е къщата да не падне, като прилежащата на нея, а да бъде възобновена.‘‘, споделя Стефан Грънчаров, родолюбец и публичен деятел.

Снимка: btvnovinite.bg


През февруари Стефан Грънчаров подава сигнал, че в къщата има самонастанили се незаконни бежанци. Заедно с наследника вземат решение краткотрайно казуса, като затварят къщата и боядисват трибагреника.

‘‘Не знаем по кое време може да се възпламени и изгори или както виждаме цели елементи от нея са тръгнали да се отделят. Аз мисля, че в случай че се срути фасадата или терасата, която е тръгнала да пада, и това коства човешки живот, тогава доста бързо ще се намерят пари, само че за какво първо чакаме нещастието и тогава да взимаме мерки‘‘, тормози се Ивайло Шопски.

От общината дават отговор, че причина е неналичието на фирма-изпълнител, която да извърши реставрацията.

‘‘Там е доста банален казусът. Районният кмет на регион " Сердика " получи финансирането, стартира процедура по желание на реализатор, в това време цените започнаха да порастват, не се появиха искащи.‘‘, споделя столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите на Никола Онов, шеф отдел инженерна инфраструктура, благоустройство и екология, от 2021 година досега са извършени 6 публични поръчки, като не се явява нито една компания

След правене на тези сметки се оказва, че на свободния пазар има голямо завишение на строителните материали и труд. Направено е ново преостойностяване с искане за дофинансиране. Проведена е нова социална поръчка, има към този момент определен реализатор и следва да се обезпечи това дофинансиране и ремонтът да стартира. Бюджетът ще бъде 636 000 лв.. Според Онов няма заплаха от сриване на къщата.

‘‘Планът е първият етаж да бъде музейна експозиция на Райна Княгиня, на нейните наследници, като от националния археологически музей в Панагюрище също ще бъдат предоставени артефакти. Вторият етаж ще бъде музейна експозиция за шопския регион и третият етаж – библиотека на свободните откриватели на " Хистореон‘‘, прибавя още той.

Наследниците на популярната българка също страдат от положението на рушащата се къща.

‘‘Това е доста тежък проблем за нас, тъй като на практика ние виждаме по какъв начин се разрушава нещо, което всички желаеме да бъде превърнато в прелестен музей‘‘, споделят Здравчо Здравчев, един от правнуците на Райна Попгеоргиева.

Снимка: btvnovinite.bg


Надеждите са ремонтът да стартира още тази година, а срокът за осъществяване е 80 дни. За да запазят паметта на националните герои, доброволци са изрисували трафопоста, намиращ се на метри от къщата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР