Картина на италианския ренесансов художник Сандро Ботичели беше продадена за

...
Картина на италианския ренесансов художник Сандро Ботичели беше продадена за
Коментари Харесай

Картина на Ботичели беше продадена за 92,2 милиона долара на търг

Картина на италианския ренесансов художник Сандро Ботичели беше продадена за 92,2 милиона $ на търг на "Сотбис ", заяви Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Цената е най-високата от съвсем две години за произведение на изкуството, препоръчано на търг. През май 2019 година картината "Купи сено " на Клод Моне беше продадена за 110 милиона $ на търг на "Сотбис " в Ню Йорк. Тя е и почти девет пъти по-голяма от предходния връх за флорентинския занаятчия, подложен през 2013 година с "Мадоната и Младенеца с младия Йоан Кръстител ". Тя беше продадена за 10,4 милиона $.

Картината на Ботичели е озаглавена "Млад мъж, който държи медальон ". На нея е изобразен юноша с женствени черти и дълги коси. Въпреки че тя е на повече от 500 години, е непокътната в чудесно положение. Творбата не е датирана и евентуално е сътворена в края на 1470-те и началото на 1480-те години от Сандро Ботичели /1445-1510/, чието същинско име е Алесандро Мариано Филипепи. Това е най-плодотворният интервал на художника, когато е поканен от папата в Рим за изографисването на Сикстинската шапка. Тогава Ботичели сътворява и двата си най-известни шедьовъра - "Раждането на Венера " и "Пролет ".

Картината беше продадена от наследниците на нюйоркския магнат Шелдън Солоу, който я е купил за 810 000 английски лири (около 1,3 милиона долара) през 1982 година Тя е излагана неведнъж в музеи по целия свят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР